Obielicious

KELAS MEMBUAT ROTI @ KELAS meROTI CHEF OBIE - TERBUKA KEPADA YG BERMINAT ( berkumpulan mahupun perseorangan ) Boleh buat DI tempat Anda - LUAR DARI kl -SEMENANJUNG / SABAH /SARAWAK mahupun di tempat chef- di Kuala Lumpur & Ampang- Whatsapp 0172260719

Tempahan Katering Untuk Pelbagai Majlis / Pejabat & sebagainya - SKY CHEF & KHUZRASA Katering Kuala Lumpur Hubungi Segera chef obie 017 2260719 , Puan Khurzaidah 019 6460409 Call @ whatsapp

Kelas Masakan & Baking Personal Popular Chef Obie-Menjadi pilihan Peminat Dunia Masakan Sama ada Amateur mahupun Professional Malaysia & Antarabangsa .

24 EBOOK MASAKAN , KEK , ROTI DAN MUFFIN CHEF OBIE UNTUK MALAYSIA , SINGAPURA , NEGARA BRUNEI DARUSSALAM & INDONESIA SILA WHATSAPP SEGERA 0172260719 FREE 3 EBOOK MASAKAN & ASAS BUAT KEK

bE mY Heartbeat..!

Khamis, 17 September 2015

DIY Resepi Kulit Karipap Rangup & Lembut Paling Sedap!


Share & LIKES


RESEPI KULIT KARIPAP RANGUP + LEMBUT CHEF OBIE

Bahan Untuk kulit karipap ( 80 biji )

900gm Tepung Gandum
60gm Tepung Ubi 
40gm Tepung Beras
1/2 cawan minyak masak dipanaskan terlebih dahulu ( marjerin atau boleh gantikan minyak masak )
2 cawan air yang sudah dilarutkan dengan sedikit garam

ebook masakan PERCUMA

Cara buat kulit karipap

1-Masukkan tepung ke dalam bekas untuk menguli.

2-Masukkan minyak masak yang sudah dipanaskan ke dalam tepung gandum.Kacau dengan spatula sementara minyak masih panas.

3-Boleh gunakan tangan untuk menguli jika minyak sudah tidak panas.Uli doh dengan masukkan sedikit demi sedikit air yang sudah dilarutkan dengan garam tadi.Teruskan menguli sehingga tepung sudah tidak melekit ditangan dan biarkan seketika, sebelum anda mencanainya menjadi kulit karipap.

4-Uli sebentar,bentukkan doh menjadi bebola tadi sebelum dicanai untuk dimasukkan inti.Anda boleh pilih,sama ada nak kelim sendiri atau guna acuan karipap.Untuk mendapat Kulit karipap yang rangup semasa kita menguli,kita kena pastikan tidak terlebih menggunakan air.Minyak masak panas atau marjerin yang kita panaskan juga membantu dalam memastikan kulit karipap menjadi rangup.

Petua bagi memastikan karipap yang digoreng rangup ialah pastikan kita gunakan minyak yang banyak semasa menggoreng
(Optional ) perlu tambahkan 1 senduk lelemak sayuran @ shortening ke dalam minyak masak.Ia juga bagi memastikan kerangupan karipap.Goreng pada api yang sederhana dan perlu dibalik balikkan. Selamat Mencuba! 

*optional- jika ada boleh digunakan ,jika tiada boleh abaikan

FOLLOW IG : chef_obie_official



Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign