CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Isnin, 9 September 2013

Resepi Nasi Ayam Penyet Chef Obie



RESEPI NASI AYAM PENYET CHEF OBIE

 Bahan-bahan ( 5-6 orang )

Untuk Ayam


1 ekor ayam – potong 8 bahagian,

(rebus selama 8- 10 minit dan toskan )
jika korang suke air rebusan ayam ni boleh digunakan untuk masak nasinya..

½ sudu besar Jintan Manis – sangai / goreng tanpa minyak 
½ sudu besar Jintan Putih – sangai / goreng tanpa minyak
3 1/2 sudu besar Biji Ketumbar – sangai / goreng tanpa minyak
secubit serbuk lada hitam
1 sudu besar Serbuk Kari Ayam
1/2 sudu besar Serbuk Kunyit
½ sudu besar Serbuk Lada Putih
2 ulas Bawang Putih
1cm Halia
Sedikit Air
1 sudu kecil Garam
Minyak masak untuk menggoreng


Bahan Untuk Sambal


Sedikit minyak masak

12 batang Cili merah 
8 biji Cili padi
10 biji Bawang kecil /merah, hiris
3 biji Bawang putih, hiris
6 biji Tomato, potong wedges
1 inci Belacan
Segenggam Ikan Bilis digorerng
2-4 sudu besar gula merah atau melaka
Garam /secukup rasa


Bahan Untuk Nasi


3 cawan beras dibasuh dan ditoskan

3 ulas bawang putih
1 btg Kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
sedikit mentega atau marjerin
garam
1 kiub pati ayam
secubit garam
6 cawan air rebusan ayam 


atau


3 cawan Beras dibasuh dan ditoskan
6 cawan Air
2 helai Daun Pandan





Ayam penyet

1.Masukkan kesemua bahan (kecuali minyak masak) dalam pengisar, kisar hingga halus.
Lumur bahan yang telah dikisar pada ayam dan perap semalaman.- paling cepat 2 jam,
kalau ade kes-kes urgent!

2.Goreng ayam hingga garing dan ketuk apabila telah siap digoreng!

3.Simpan bahan kisar yang berlebihan untuk goreng tempe dan tahu..
Setelah perap semalaman, campurkan pula pada tepung beras.digolek-golekan yea..Kemudian-
Panaskan minyak dan goreng hingga garing.

Untuk Sambal Penyet

1.Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing/rangup. Angkat dan ketepikan.
Goreng pula belacan sekejap aje tau.

2.Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili. Setelah layu, masukkan tomato. Gaul rata dan tutup api. Angkat dan ketepikan.
Sejukkan semua bahan yang telah digoreng.

3.Kemudian, Masukkan kesemuanya ke dalam pengisar atau lesung batu. Kisar atau tumbuk sehingga separa hancur.Dan masukkan semua bahan tumbuk ke dalam periuk dan panaskan,lepas tu masukkan gula merah dan gaul rata, tambah garam atau gula merah jika perlu mengikut citarasa.

Untuk Sup

1.Masukkan garam secukup rasa pada air rebusan ayam.
Panaskan sebelum dihidangkan. Tabur hirisan daun sup dan daun bawang pada sup semasa disajikan.

Untuk Nasi Ayam Penyet

1.Panaskan mentega atau marjerin. Tumis bawang putih, kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sehingga wangi.
Masukkan beras yg dah ditoskan. Kacau lebih kurang 4-5 minit.
Masukkan air rebusan ayam, garam dan kiub ayam Tunggu sehingga menggelegak kemudian bolehlah pindahkan ke periuk nasi letrik dan masak macam biasa ea..

atau

1.Masak macam nasi biasa, letak daun pandan sahaja.

Selamat Mencuba..boleh sharing resepi ini pada teman-teman yang tercari-cari resepi ayam penyet ni..

.













p/s Kepada anda yang sukar untuk mendapatkan semua produk keluaran AMWAY boleh terus hubungi pihak kami dengan menggunakan whatsapp atau SMS ke 0172260719

Pihak kami membekalkan dan membuat penghantaran pelbagai produk AMWAY ke seluruh Malaysia- seperti ke Kedah , Perlis , Terengganu , Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur , Putrajaya , Labuan , Pahang , Sarawak ,Selangor , Melaka , Negeri Sembilan , Johor dan juga Kelantan.

Jangan Malu untuk hubungi pihak kami! 

Terima Kasih


Body Series Amway 


Produk kecantikan
Sabun Madu / G & H Complexion Bar 250 gm





Sabun Madu / G & H Complexion Bar 250 gm


Madu bukan sahaja makanan yang berkhasiat, ia juga menyuburkan kulit kerana ciri semula jadinya
yang antioksidan dapat meremajakan kulit.

Itulah sebabnya madu telah sekian lama menjadi
salah satu bahan penting dalam banyak produk penjagaan badan AMWAY.

Sabun kecantikan pembersihan 2 dalam 1 ini digunakan sebagai sabun mandi dan cukup lembut
untuk membersih muka sesuai untuk perempuan mahupun lelaki.

Diperkaya dengan gliserin dan diadun dengan madu menjadikan kulit lebih berseri dan lembut.

Mengekalkan kelembapan, membersih dan merapi kulit.

Mengandungi Vitamin B6, C, Tiamin, Riboflavin and Niasin.

Mengandungi antioksidan dan asid amino.

Meremajakan dan melindungi kulit daripada serangan persekitaran.

Menyerap kotoran dari liang-liang roma untuk membersih kulit.

Mengurangkan masalah kulit jerawat, berminyak dan 'sun burn'.

Tidak mengandungi bahan pengawet dan diuji secara dermatologi.

Sesuai untuk kulit remaja dan kulit sensitif dan semua jenis kulit.

Rumusan ini mengandungi bahan-bahan yang diperolehi daripada lembu yang selamat diguna. Bahan-bahan ini menjadikan buih sabun berkrim.


Bukti Pembelian Dan Penghantaran

Terima Kasih kepada anda yang pertama kali telah membeli melalui obie & team
untuk mendapatkan produk Sabun Madu Amway.

Bukti pembelian Dan penghantaran


Kepada anda yang ingin mendapatkan Sabun Madu Amway / G & H Complexion Bar ini
boleh direct order dengan membuat pembayaran ke akaun Mbb dan sms atau whatsapp info pembelian anda ke 017 2260719.


Stok Sabun Madu / G & H Complexion Bar sentiasa ada- obie & team.


Dapatkan bekalan sabun madu anda sekarang!



Harga : RM 37.00 new price !

Syarat Dan Cara Pembelian / Pembayaran

1.Transfer Jumlah Pembelian ke akaunMBB Muhamad Gunawan Jamil 151409098193 sama ada melalui maybank2u atau transfer melelaui ATM . Sila simpan resit sebagai bukti pembayaran

2.Sila SMS @ whatsapp - Produk- sabun madu / kuatiti -( 1 ) / Jumlah RM42.00 / hantar ke-alamat rumah @ pejabat ke
017 2260719 

3.Hari ini bayar , Hari ini Hantar

4.Kos Postage Semenanjung : RM10.00
Sabah & Sarawak : RM15.00

5.Jika termasuk kos Postage : Harga Sabun RM37.00
Kos Postage RM10.00
Jumlah RM47.00



DEODORANT AMWAY 24 HOURS

Merupakan produk popular dalam Body Series selepas Sabun Madu G & H.
Deodorant Amway menjadi pilihan ramai dan kini 
menjadi pilihan pembeli produk personal care melalui online!
#amwayOnline


Stok Deodorant Amway 48hours sentiasa ada!
Beli hari ini, hantar hari ini!


No. track penghantaran melalui PosLaju 
akan diber kepada pembeli sebaik sahaja 
penghantaran dilakukan.

PERSONAL CARE AMWAY #amwayOnline 
DEODORANT AMWAY 48HOURS
DEODORANT AMWAY 48HOURS
DEODORANT AMWAY 48HOURS

STOK SENTIASA ADA πŸŽ€πŸ“¦πŸ“¦πŸ“¦
Paid today Delivery today 🚚
#amwayOnline

WHATSAPP 0172260719
WHATSAPP 0172260719
WHATSAPP 0172260719



Ubat Ketiak @ Deodorant Paling Hot DiOnline 

Ketiak anda masham?kurang selesa apabila gether gether dengan click?Apalagi bile jumpe boss mahupun berjumpe client...lg pulak yg nak dating dgn awek mahupun bf heee...
Senang aje atasi problem bau badan yg kurang enak tu..

Dapatkan Cepat "DEODORANT AMWAY 48HOURS"
today paid today delivery


Whatsapp 0172260719
Delivery terus ke alamat office , rumah mahupun tempat kerja anda!

Syarat Dan Cara Pembelian / Pembayaran

1.Transfer Jumlah Pembelian ke akaun

MBB Muhamad Gunawan Jamil 151409098193 sama ada melalui maybank2u atau transfer melelaui ATM . Sila tunjuk resit sebagai bukti 

pembayaran ke whatsapp / SMS ke0172260719

2.Bayar hari ini , hantar hari ini / paid today delivery today - terma poslaju

3.Kos Postage Semenanjung : RM10.00
Sabah & Sarawak : RM15.00

4.Jika termasuk kos Postage : Harga Deo RM32.00
Kos Postage RM10.00
Jumlah RM42.00 ( semenanjung )

Harga Deo RM32.00
Kos Postage RM15.00
Jumlah RM47.00 ( Sabah & Sarawak )








Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign