Harini bie sharing satu resepi masakan dari negeri sembilan...
resepi berasaskan ayam ni memang sedap...
tengah hari ni kalau makan gulai ayam minang dengan nasi putih
dah cukup puas..
Selamat mencuba
Resepi Gulai Ayam Minang
Bahan
1 ekor Ayam ( dipotong 12 )
10 biji Cili merah
10 biji Cili padi
4 biji Bawang Merah
2 ulas Bawang putih
2 batang Serai
1 inci Halia
1 inci Kunyit Hidup
2 helai Daun Kunyit ( dihiris halus )
4 helai Daun limau Purut ( dihiris halus )
3 biji Buah Tomato
1 cawan Air
Minyak
Garam secukup rasa
Cara membuat
1. Kisar cili merah , cili padi , bawang merah, bawang putih , halia serai , dan kunyit hidup.
2. Panaskan minyak, tumis bahan yang telah dikisar sehingga wangi.
3. Apabila telah wangi masukkan ayam kacau sebatii, kemudian masukkan 1 cawan air dan biarkan ia mereneh.
4. Masukkan daun kunyit dan daun limau purut, garam secukup rasa, biar 5 minit kemudian masukkan buah tomato yang dipotong wedges.
5. Siap dihidang, sesuai dimakan dengan nasi putih. Marbeles!