CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Isnin, 10 Mac 2014

DIY : Resepi Quiche Lorraine Popular


Assalammualaikum wbt ,

Bie hari ni akan sharing satu resepi quiche,..
quiche yang popular iaitu " Quiche Lorraine "

Take noted tau...
Selamat Mencuba!

Resepi Quiche Lorrainne

Bahan Pastry

1 cawan Tepung Gandu
¼ sudu Garam
1/3 cawan Shortening
2 sudu besar Air Sejuk

Inti Lorraine

8 keping Beef Bacon dipotong hiris dan digoreng rangup.
1 cawan Parutan Keju Parmesan
1/3 Cawan bawang dicincang
4biji Telur
1 ½ cawan Whipping Cream @ krim masakan
1 sudu kecil Garam
1 sudu kecil Lada hitam / putih
1 sudu kecil Serbuk Cayene

Cara Membuat

1.Bahan Pastry – satukan semua bahan dalam mangkuk dan uli sehingga menjadi doh, simpan dalam peti sejuk sekurangnya 20 minit, sebelum digunakan. ( canai – ½ cm letak dalam mould pie atau tartlette.simpan peti sejuk dahulu sebelum diisi inti lorainne.

2.Bahan Inti Loraine- Saatukan kesemua dalam mangkuk dan kacau menggunakan whisk- tuang ke dalam pastry dan mengikut sukatan penuh untuk setiap keping pastry. Bakar pada suhu 180’c 30 minit.

senangkan....


Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign