CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Selasa, 20 Januari 2015

Resepi Kuih Keria Labu Popular Dan Ziana Zain Tiada Kepastian




Facebook : chefobie untold
Instagram : chef_obie_official
website : chefgunawanmalaysia.blogspot.com

whatsapp : 0172260719


Resepi Kuih Keria Labu Popular


Bahan-bahan 


500 gm Labu 
80 gm tepung gandum
1/2 sudu teh garam


Cara Buat :

1.Rebus Labu hingga empuk 


kemudian  lenyek .





2. Masukkan garam,tepung gandum, uli hingga  sempurna dan tidak lekat di tangan, senangkata menjadi doh yang cantik,jika doh agal lembik jangan risau,chef tidak galakkan anda menambah tepung terlalu banyak, kerana ia akan menjadikan kuih keria kurang sedap...( optional - jika anda ingin mudah membuat doh keria tambah lagi tepung gandum sehingga ia tidak melekit di tangan )






3.Apabila telah siap menguli doh keria, bahagikan doh dengan menimbang doh seberat 35-45  gm setiap satu-atau mengikut suka dan kreativiti anda,kemudian bulatkan ,leperkan dan bentukkan lubang bulat di tengah-tengah doh keria anda.





4.Setelah siap, goreng terendam dalam minyak yang sederhana panasnya hingga kuning keemasan, kemudian angkat dan toskan minyaknya . Biarkan sejuk



Untuk Gula Kuih  Keria Labu Popular






150 gm gula pasir
5 sudu besar air



1.Gunakan kuali, masukkan gula dan air dalam kuali dan masak hingga gula pekat

2.Kemudian Masukkan keria gaul rata sehingga adunan gula tadi jadi bertali


Segera tutupkan api.



3.Teruskan mengacau sehingga gula kering dan menyaluti keseluruhan bahagian kuih.Siap untuk hidangkan segera 





untuk resepi kuih tradisional ni chef obie nak sharingkan lagu dan lirik dari kak Ziana Zain denagn lagu Tiada Kepastian...artis ziana zain ni merupakan pebret kawan baik chef r.. si along haitullah adzhar adzmi...
heee...okaylah layan !



Ziana Zain Tiada Kepastian

Di mana cahaya
yang sebenar
Yang terang tika gelita
Di manakah bersembunyi di mana


Mungkinkah ia kan kekal
Menyinar bagai mentari
Sinaran cahaya hatiku..

chorus-
Di jari pena menari
Kucoret kata puisi indah
Dihiasi langit malam
Dan bintang sepi
Mungkinkah kan kembali
Masih sangsi tiada pasti
Aku menanti.. kini...


Di manakah cinta yang sebenar
Kau berlalu bagaikan mimpi
Di sinikah penghujung rindu..











Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign