Obielicious

KELAS MEMBUAT ROTI @ KELAS meROTI CHEF OBIE - TERBUKA KEPADA YG BERMINAT ( berkumpulan mahupun perseorangan ) Boleh buat DI tempat Anda - LUAR DARI kl -SEMENANJUNG / SABAH /SARAWAK mahupun di tempat chef- di Kuala Lumpur & Ampang- Whatsapp 0172260719

Tempahan Katering Untuk Pelbagai Majlis / Pejabat & sebagainya - SKY CHEF & KHUZRASA Katering Kuala Lumpur Hubungi Segera chef obie 017 2260719 , Puan Khurzaidah 019 6460409 Call @ whatsapp

Kelas Masakan & Baking Personal Popular Chef Obie-Menjadi pilihan Peminat Dunia Masakan Sama ada Amateur mahupun Professional Malaysia & Antarabangsa .

24 EBOOK MASAKAN , KEK , ROTI DAN MUFFIN CHEF OBIE UNTUK MALAYSIA , SINGAPURA , NEGARA BRUNEI DARUSSALAM & INDONESIA SILA WHATSAPP SEGERA 0172260719 FREE 3 EBOOK MASAKAN & ASAS BUAT KEK

bE mY Heartbeat..!

Selasa, 24 Februari 2015

Jenis - Jenis Tepung Dan Fungsinya - chef obie

JENIS-JENIS TEPUNG DAN FUNGSINYA

Alhamdulillah...kite semua masih dalam Rahmat dan kasih sayang NYA. Aamiin...

Actually lah kan info mengenai tepung-tepung yang ada dalam pasaran kite dan dunia dah banyak blogger-blogger dan yang pakar dalam bidang ni berkongsi info..apa pun chef obie pun termasuk lah juge dalam golongan tu kan...InsyaAllah chef obie jelaskan dengan cara dan ayat pasar yang biase-biase ni dengan harapan ia mudah difahami dan terus sampai kepada anda yang tercari-cari apa jenis-jenis tepung dan ape keguaan dan fungsinya .Jika ada kekurangan itu dari diri chef sendiri... semoga ada manfaat bersama


1. TEPUNG GANDUM
Ini adalah tepung yang paling mudah didapati di pasaran dan paling selalu ditemui di dalam resepi. Fungsinya adalah sama seperti tepung serbaguna.Merupakan asas kepada kebanyakan jenis tepung yang ada dipasaran.Tepung gandum yang berada dipasaran juga banyak nama seperti tepung ros @ rose flour ,tepung gandum faiza, cap chempaka , lily , cap sauh dan sebagainya.

Bila sebut aje tepung gandum
confirm semua mesti tau..kan , tepung cap sauh la..tepung cap chempaka la...semua tu betul tak salah...mmm chef obie suka tepung gandum tanpa benzyoyl peroksida @ Tepung yang tidak mengandungi bahan peluntur, 
chef obie sekadar sharing sedikit info berkaitan tepung gandum.


Apa itu Tepung gandum ?
Tepung Gandum adalah serbuk yang dibuat daripada pengisaran gandum yang digunakan untuk kegunaan manusia.

Pelbagai jenis gandum dipanggil "bersih", "putih," atau "perang" atau "keras" jika kandungan gluten yang tinggi, dan ia dipanggil "lembut" atau "lemah" jika kandungan tepung gluten adalah rendah. Tepung keras, atau tepung roti, adalah tinggi dalam gluten, dengan 12% kepada 14% kandungan gluten, dan mempunyai kekuatan anjal yang memegang bentuk dengan baik sekali bila dibakar. Tepung lembut adalah agak rendah dalam gluten dan hasilnya di dalam lebih halus atau tekstur rapuh. Tepung lembut biasanya dibahagikan ke dalam tepung kek, iaitu yang paling rendah dalam gluten, dan tepung pastri mempunyai gluten lebih sedikit daripada tepung kek.

Dari segi bahagian bijirin (rumput buah) yang digunakan dalam tepung yang endosperma atau protein / bahagian berkanji, germa atau protein / bahagian lemak / kaya vitamin, dan dedak atau bahagian serat-terdapat tiga jenis tepung secara amnya. Tepung putih dibuat dari endosperma sahaja. Bijian sempurna atau tepung gandum mil penuh dibuat daripada keseluruhan bijirin, termasuk dedak, endosperma dan germa. Tepung germa dibuat daripada endospera dan germa, tidak termasuk dedak.

2. TEPUNG SERBAGUNA ( all purpose flour )
Tepung serbaguna adalah tepung yang paling biasa kita jumpa di dalam resepi masakan. Secara lazimnya, kita boleh menggunakan tepung gandum biasa sebagai ganti kerana mudah didapati di pasaran.Senang kata tepung jenis ini adalah tepung gandum yang telah disukat dengan bahan yang lain seperti serbuk penaik dan soda pada sukatan tertentu.actually anda tak perlu beli lagi tepung serbaguna ni..guna tepung gandum aje dah cukup..just mixed with baking powder... soda then siap! ianya juga sama seperti tepung naik sendiri.


3. TEPUNG BERPROTEIN TINGGI (HIGH PROTEIN)
Tepung ini juga biasanya dikenali sebagai tepung roti kerana digunakan untuk membuat roti. Tepung berprotein tinggi mempunyai daya menganjal yang agak tinggi, oleh itu ia menjadi lebih sempurna apabila diadun dengan yis dalam pembuatan roti.Selain vitamin dan mineral yang tinggi dalam kandungan tepung.Juga dikenali dengan nama tepung Diamond !sekarang dekat pasaran ada nama yang lain seperti yellow horse dan pelbagai lagi.

                       





4. TEPUNG BERPROTEIN RENDAH ( tepung kek superfine )
Juga dikenali dengan tepung superfine , ianya ringan dan tidak memberi kekenyalan pada hasil baking.sesuai untuk kek chiffon , kulit tart dan pie . Tepung ini boleh juga digunakan dalam pembuatan pau dan untuk membuat kuih bahulu bagi mendapatkan hasil bahulu yang lembut dan gebu gitu!.


5. TEPUNG NAIK SENDIRI 
Tepung naik sendiri mempunyai kandungan serbuk penaik (baking powder) di dalamnya. Anda boleh menggantikan tepung ini dengan tepung gandum atau tepung serbaguna. Ayakkan 250gm tepung bersama 1 sudu makan serbuk penaik sebanyak 3 kali. Hasilnya, sama seperti tepung naik sendiri.


6. TEPUNG HONG KONG ( waterlily flour )
Tepung ini juga biasa dikenali sebagai Water Lily Flour, iaitu sejenis tepung yang sangat putih dan seringkali juga digunakan untuk membuat pau. Tepung jenis ini tidak tahan lama kerana senang berkutu atau berkulat. Jika anda sukar untuk mendapatkan tepung Hong Kong ini, boleh menggantikannya dengan tepung pau (antaranya jenama Blue Key) yang lebih mudah di dapati di pasaran.


7. TEPUNG PULUT
Tepung pulut dihasilkan dengan teknologi moden sehingga semua kandungan khasiat yang ada pada beras tidak hilang. Tepung ini mengandungi 100 peratus beras merah asli. Maksud beras merah adalah beras yang tidak dibuang bahagian merah pada mata padinya. Selain kaya dengan vitamin E dan B serta mudah dicerna, pengidap penyakit kencing manis dan ibu mengandung sesuai mengamalkan pengambilannya.





8. TEPUNG OPTIMA
Tepung optima adalah sejanis yang mengandungi kandungan gula di dalamnya dan sesuai digunakan untuk membuat kek sponge dan kek keju yang ringan. Bagaimanapun penggunaan sebagai pilihan anda boleh menggantikannya dengan tepung serbaguna, tepung kastard atau tepung jagung. Anda hanya perlu mengikut ukuran seperti terdapat pada resepi.Jelas jika tak ade tepung optima masih boleh hasilkan produk dengan diganti dengan tepung yang lain tu.jenama yang ada dipasaran Bake King



9. TEPUNG GANDUM TULEN @  (Wholemeal Flour atau Whole-Wheat Flour) @ Atta 
Tepung ini mempunyai serat gandum yang tidak hancur, oleh itu ia tidak boleh diayak. Tepung gandum tulen tidak sesuai untuk membuat roti atau kek kerana hasilnya agak berat...buat chapati okay!senag kate tepung atta tu tepung ni la..



10. TEPUNG HOEN KWEE @tepung kacang hijau
Bagi sesetengah masyarakat, tepung ini biasa digunakan dalam resepi kuih muih mereka. Di pasaran, tepung ini biasa dijual dalam pelbagai bungkusan dan warna. Warna bungkusan biasanya mewakili warna tepung itu sendiri. Anda hanya perlu memilih warna yang tepat untuk resepi kuih anda.dan ia diperbuat daripada kacang.






11. TEPUNG KASTARD
Tepung kastard mempunyai bau yang wangi dan biasa digunakan untuk membuat kastard dan kek keju. Tepung ini akan menjadikan tekstur kek lebih rapat dan gebu. Anda boleh menggantikan tepung kastard dengan tepung gandum, ataupun menggantikan resepi tepung gandum dengan tepung kastard jika suka.



12. TEPUNG UBI
Tepung ubi ataupun tepung ubi kayu adalah juga tepung kanji. Tepung ini biasanya digunakan sedikit sahaja di dalam resepi untuk meliatkan adunan. Ada juga sesetengah resepi menggantikannya dengan tepung sagu.




13. TEPUNG JAGUNG
Tepung jagung digunakan untuk memekatkan adunan. Biasanya tepung ini juga digunakan untuk memekatkan kuah mi atau sos.


14.TEPUNG RED ROS @ tepung biskut
Tepung red ros ni hanya popular dikalangan pembuat biskut @cookies,kepada yang tak pernah mendengar name red ros ni cubalah berjinak-jinak dengan menggunakan tepung ni untuk buat biskut raya tahun ni.


15. TEPUNG CREAMER
Creamer adalah seperti susu (berlemak tambahan) yang biasa dicampur dengan teh atau nescafe. Untuk resepi yang menggunakan susu, anda boleh juga menggantikannya dengan bancuhan creamer juga .


16.TEPUNG GLUTEN FREE
Tepung jenis ini dihasilkan untuk mereka yang tidak boleh makan produk yang tinggi kadar glutennya. Seperti tepung gandum, dan semua bijirin dan mineral yang tinggi kadar proteinnya.Gluten ada dalam setiap produk dari gandum dan yang tinggi protein dan ia membantu mengenyalkan tepung jika membuat doh roti dan sebgainya.Tepung gluten free ini disyorkan untuk mereka yang mementingkan kesihatan dan mereka yang sensitif pada produk gandum.Boleh didapati dipasaraya-pasaraya besar seperti tesco , jaya jusco , cold storage..harganye tentulah lebih mahal berbanding tepung gandum biasa. Pesakit yang mengamalkan diet gluten free ni seperti Autisme , sindrom down , hyper acktive , slow leaners , migrain kronik dan banyak lagi.chef obie pernah mengajar dan mendidik anak-anak istimewa ini dan mereka perlu dijaga dari segi pemakanan diet gluten free, banyak ibu bapa yang memiliki anak seperti ini tidak tahu bahawa anak mereka tidak boleh makan sebarangan.



17.TEPUNG ORGANIK unbleached
Tepung yang diperbuat juga daripada gandum, bezanya gandum 100% yang organik , cara penuaian dan pemprosesan yang ketat untuk dijadikan tepung , malah tiada proses bleach atau proses clorox pemutih untuk menghasilkan tepung gandum yang lain...heee ni ayat nak bagi anda faham...huuu tepung biase semua perlu diklorox bagi menghasilkan warna tepung yang putih.Perbezaan ketara tepung organik ini tidak diklorox dan tidak berwarna putih..warna asal gandum iaitu seperti warna teh tarik kat kedai mamak tu! mereka yang mengamalkan tepung gluten free masih boleh menggunakan tepung organik ni..tapi perlu pastikan ade tertera perkataan gluten free pada bungkusan tepung! Antara jenama yang ada dipasaran ialah King Arthur Flour dan Daisy Organic Flour.



18.TEPUNG UBI KENTANG @ POTATO FLOUR @ TEPUNG TERIGU
Tepung ubi kentang ni juga dikenali dengan nama tepung terigu..pernah dengar tak? tepung terigu kat Indonesia die orang panggil dengan name ni...amat sesuat dengan menggoreng , dan sesetangah resepi membuat roti dan ban juge menggunakannya.


19.TEPUNG SEMOLINA
Tepung ini diperbuat khas daripada kulit ari gandum yang keras, warnanya pula kuning mudabdan berbutir-butir. Kadar kandungan proteinnya lebih tinggi di antara jenis tepung lainnya. Biasanya digunakan dalam pembuatan makaroni, spaghetti (aneka pasta), juga puding, biskut, kek dan sup. Tepung ini merupakan hasil sampingan daripada pembuatan tepung gandum di kilang...


20.Tepung Polenta
Tepung jenis ini juga dipanggil tepung jagung. Cuma bezanya, tepung ini berwarna agak kuning terang dan juga diperbuat daripada biji-biji jagung yang telah dikisar halus. Teksturnya agak kasar sedikit.kalau kat hotel ni penggunaan polenta memang biase... Biasanya tepung ini digunakan sebagai bahan utama untuk membuat tortilla / roti istimewa Mexico.



21.Tepung Pulut
Tepung pulut diperbuat daripada beras pulut hitam atau putih dengan cara menggiling, ditumbuk atau dikisar halus. Tepung pulut putih teksturnya seakan-akan tepung beras, tetapi apabila disentuh, ia terasa lebih berat dan melekat. Untuk membezakannya dengan tepung beras, larutkan dengan sedikit air. Larutan tepung beras akan lebih cair, manakala larutan tepung pulut pula akan lebih pekat. Ini disebabkan tepung pulut mengandungi lebih banyak pati yang berkanji dan melekit.


22.Tepung Sagu
Tepung ini diperbuat daripada sari pati batang pokok sagu. Bentuknya seakan tepung aci, tetapi lebih kering. Selain digunakan sebagai pemekat (kerana bersigat agak melekit), tepung ini juga sering digunakan sebagai bahan utama untuk biskut atau makanan istimewa tradisi seperti bubur sagu. Kualiti sagu terbaik boleh ditemui di pasaran dengan nama Sagu Tani. Ada juga yang menjual Tepung Sagu Ubi, dan tepung ini khas digunakan untuk membuat kuih bingka ambon dan teksturnya agak halus berwarna putih.


23.Tepung Badam / Serbuk Badam @ground almond 
Diperbuat daripada kacang badam yang telah dikupas kulitnya dan dikisar halus. Teksturnyabkasar dan warnanya agak kekuningan dengan harga yang agak mahal. Digunakan untuk membuat biskut , pastri dan kek.




24.TEPUNG KACANG HIJAU
Tepung ni biasa dibuat untuk kuih tradisional, seperti kuih kole kacang , talam kacang dan sebagainya.diperbuat dari kacang hijau yang dikisar halus.

Setakat ni aje la..perkongsian mengenai jenis-jenis tepung dan fungsinya atau kegunaannya... sekiranya ade kekurangan, chef obie mohon maaf dan bolehlah sharing bersama yea...
nak sharing video music juge lirik dari Sia-Chandelier layan saje suke2!





Follow chef obie di IG : chef_obie_official
whatsapp 0172260719


email :gunawan.jamil@gmail.com

website: chefgunawanmalaysia.blogspot.com
malaysiapropertiespure.blogspot.com




"Chandelier" Sia
Party girls don't get hurt
Can't feel anything, when will I learn
I push it down, push it down

I'm the one "for a good time call"
Phone's blowin' up, they're ringin' my doorbell
I feel the love, feel the love

1, 2, 3 1, 2, 3 drink
1, 2, 3 1, 2, 3 drink
1, 2, 3 1, 2, 3 drink

Throw 'em back, till I lose count

I'm gonna swing from the chandelier, from the chandelier
I'm gonna live like tomorrow doesn't exist
Like it doesn't exist
I'm gonna fly like a bird through the night, feel my tears as they dry
I'm gonna swing from the chandelier, from the chandelier

But I'm holding on for dear life, won't look down won't open my eyes
Keep my glass full until morning light, 'cause I'm just holding on for tonight
Help me, I'm holding on for dear life, won't look down won't open my eyes
Keep my glass full until morning light, 'cause I'm just holding on for tonight
On for tonight

Sun is up, I'm a mess
Gotta get out now, gotta run from this
Here comes the shame, here comes the shame

1, 2, 3 1, 2, 3 drink
1, 2, 3 1, 2, 3 drink
1, 2, 3 1, 2, 3 drink

Throw 'em back till I lose count

I'm gonna swing from the chandelier, from the chandelier
I'm gonna live like tomorrow doesn't exist
Like it doesn't exist
I'm gonna fly like a bird through the night, feel my tears as they dry
I'm gonna swing from the chandelier, from the chandelier

But I'm holding on for dear life, won't look down, won't open my eyes
Keep my glass full until morning light, 'cause I'm just holding on for tonight
Help me, I'm holding on for dear life, won't look down, won't open my eyes
Keep my glass full until morning light, 'cause I'm just holding on for tonight
On for tonight

On for tonight
'Cause I'm just holding on for tonight
Oh, I'm just holding on for tonight
On for tonight
On for tonight
'Cause I'm just holding on for tonight
'Cause I'm just holding on for tonight
Oh, I'm just holding on for tonight
On for tonight
On for tonight


jangan lupa dapatkan Majalah AROMA dan Majalah SAJI bulan MAc 2015 ada chef obie sharing idea menu minum petang dan cara membuat rempah kari original sendiri !





P/S ebook ialah buku eletronik dlm software PDF mudah dibuka dlm hp,smartphone,laptop@lappy & komputer.Ia sungguh praktikal & anda boleh baca &buat rujukan ebook dimana2 sahaja.




Share & LIKES

#smallplate #ebook #resepibiskut

#melodibiskutraya
#ebookbiskutraya





eBuku  Biskut Raya Terkini & TerHOT
" MELODI BISKUT RAYA"

Julung Kalinya Kolaborasi 2 Chef Dalam 1 Buku.

Melodi Biskut Raya oleh chef obie & chef rahim 
Chef Profesional yg aktif dlm industri , & Perkongsian Pelbagai Resepi-Resepi Menarik di Media Tempatan.

Dengan Ciptaan Unik 30 Resepi Biskut Raya *Teknik*Cara*Baking yg mudah..
Yg telah menjadi pilihan Media ,Pembuat Biskut , Pengusaha Biskut Raya , Blogger , Fesbuker; Newbie Baking & Masakan ..juga kaki -kaki baking... Ebook " MELODI BISKUT RAYA - chef obie & chef rahim "


eBook MELODI BISKUT RAYA -chef obie & chef rahim 󾕎 RM40.00 sahaja 

PERCUMA 1 eBuku Biskut Raya
2014 & 2015




CARA PEMBELIAN eBUKU @ eBOOK 

CHEF OBIE :


1.Bank In atau transfer Jumlah harga ebook 

yang anda ingin miliki ke salah satu akaun bank 

pilihan 

atas nama Muhamad Gunawan Jamil

i- CIMB 7619121286

ii- MAYBANK 151409098193

iii- BSN 14005-41-00008021-7


Info Bukti Pembelian / Pembayaran


 ( Nama ebook , Jumlah Pembayaran dan email Anda )


Whatsapp@sms HANTAR 

ke 


0172260719




Terima kasih

 IG: chef_obie_official
website:chefgunawanmalaysia.blogspot.com


Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima 




Terima kasih

 IG: chef_obie_official
website:chefgunawanmalaysia.blogspot.com







57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR UNTUK TAHUN 2017

Setiap kali tibanya Bulan Ramadhan di Malaysia , Satu fenomena yang pasti nya akan melanda menghantui masyarakat untuk berbelanja atau membeli belah makanan kegemaran 
iaitu di 'BAZAAR RAMADHAN'.

Setahun hanya sekali selama sebulan , dan paling dinantikan oleh masyarakat .Tidak terhad kepada mereka yang beragama Islam , mereka yang tidak menjalani ibadah puasa ini juga menantikan fenomena 'BAZAAR RAMADHAN', kalau tidak percaya cubalah hari pertama Ramadhan anda lihat pelanggan - pelanggan yang paling awal membeli, seronokkan...bila Madam Tan , Miss lim , Wong , Jegathesan mahupun Steven juga sibuk memilih juadah untuk dinikmati. nampak kemakmuran masyarakat di Malaysia ini.Syabas..

Kepada peniaga makanan dan minuman , ia merupakan 'LUBUK EMAS' dan bagaikan satu 'PARTY YANG PALING HAPPENING' yang wajib diteroka dan pasti akan membuahkan hasil yang lumayan selama sebulan InshaAllah !.Soal harga makanan mahal atau tidak , pada waktu itu ia bukanlah satu isu yang utama.

Pasti ada dikalangan bakal peniaga 'BAZAAR RAMADHAN' untuk tahun 2017 ini
SEDANG MENCARI-CARI IDEA APA YANG PALING SESUAI UNTUK BERNIAGA
DI BAZAAR RAMADHAN TAHUN 2017 ini ? 

Anda peniaga tetap setiap tahun di 'BAZAAR RAMADHAN' tapi ingin menambah KELAINAN dalam menu gerai atau tapak anda ?

Cuba lihat dan cuci mata dahulu gambar-gambar dan pemandangan suasana 
sepetang di 'BAZAAR RAMADHAN' pada tahun-tahun yang lepas...

*gambar-gambar courtesy google & milik persendirian





Menu kuih muih tradisional turut dikongsikan !




Boleh meleleh air liur dan menjadi lapar secara tiba-tiba ...
bila layan gambar- gambar 'BAZAAR RAMADHAN' tahun-tahun yang lepas ni , 
anda sudah ada idea? atau belum ada idea ?


Pelbagai kategori Menu dikongsikan - Pembuka Selera , Menu Utama , Manisan , Kuih Muih & Minuman...ingin tahu apakah resepi dan menu yang dikongsikan ?
Milikilah ebook 

'57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR 2017'




Pilihan menu minuman yang segar dan menarik perhatian pelanggan turut dikongsikan dalam ebook ini.


Pihak sweetMEDIA@ telah bekerjasama dengan penulis buku " 57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN 2017 " yang merupakan penulis ebook pelbagai masakan pilihan netizen !
chef obie merupakan perunding gastronomy profesional dan pengusaha katering 
dan berpengalaman di 'BAZAAR RAMADHAN' Pandan Indah Kuala Lumpur , Bandar Baru Ampang , Selangor  & Taman Mulia Jaya , Selangor semenjak 2007 .
Berkongsi pengalaman dalam memilih menu-menu yang menjadi pilihan pelanggan.
Selain berkongsi RESEPI dalam ebook '57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN 2017'



menu-menu ikan bakar pasti tidak ketinggalan !







Anda perlu memiliki ebook ' 57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR 2017 ' kerana ia
memberi anda idea menarik dan simple untuk anda mencuba dalam persaingan berniaga di 'BAZAAR RAMADHAN' kali ini.

Ia amat eksklusif , dan hanya setahun sekali juga ebook yang bertemakan 'MENU BAZAAR RAMADHAAN' dikeluarkan kepada netizen. 


Antara resepi menu yang dikongsikan dalam ebook kali ini ialah 'RESEPI CAKOI MUDAH DAN SEDAP' juga 'RESEPI BABY CAKOI' bersama 'RESEPI KAYA HOMEMADE PANDAN DAN KELAPA '



Pilihan kali ini anda boleh cuba berniaga manisan iaitu Aga-agar dan puding pelbagai perisa yang enak dan menarik. Resepi agar-agar dan puding ini juga turut dikongsikan dalam ebook '57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR 2017'

Miliki Sekarang ebook EKSKLUSIF 2017

'57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR 2017'



57 RESEPI MENU yang perlu anda cuba !

EBOOK EKSKLUSIF INI BEHARGA RM299.00 sahaja !

 p/s Walaubagaimanapun , Pihak sweetMEDIA & chef obie
telah membuat kata sepakat untuk TIDAK akan menjual pada harga ASAL iaitu RM299.00 seunit

YA ! BUKAN pada harga RM299.00  seunit

TETAPI PADA HARGA BARU RM90 sahaja untuk seunit

YA ! RM90.00 Sahaja

HARGA BERBALOI BALOI 
Anda TIDAK Perlu Hadiri ke KELAS-KELAS MASAKAN 
mahupun ke KELAS BAKING atau ke BENGKEL MASAKAN yang jauh dari lokasi anda !

Kini ebook akan mula dijual kepada pelanggan-pelanggan terawal 
sebagai TANDA TERIMA KASIH 

DAPATKAN SEGERA !

CARA PEMBELIAN 57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR 2017

Sila Buat Pembayaran PENUH ke akaun pilihan anda 

1. MAYBANK 151409098193
2.CIMB 7619121286
3.BSN 14005-41-00008021-7

Atas Nama MUHAMAD GUNAWAN BIN JAMIL

whatsapp / sms info pembayaran  @ pembelian SEBAGAI BUKTI 


ke 



0172260719 

( chef obie & sweetMEDIA )





PENULIS : chef obie & sweetMEDIA
chef profesional / perunding gastronomi / penulis buku masakan - cupcake 3D pertama di Malaysia 









Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign