Share & likes
RESEPI KUAH ROJAK PASEMBOR
Bahannya:
500gm keledek kuning *
150 gm udang *
130 gm kacang tanah digoreng dengan sedikit minyak masak*
15 tangkai cili kering *
3 ulas bawang putih*
2 biji bawang besar*+ 4 biji bawang kecil*
2 sudu besar asam jawa yang tlh diperah bersama 1/2 air
1/2 cawan gula
sedikit garam
7 keping biskut marie direndam dgn air kosong
4 cawan Air
Cara Penyediaan :
1. Goreng cili kering,bawang besar dan bawang putih sehingga layu sahaja dengan sedikit minyak.Setelah layu
angkat.ketepikan.
2. Rebus keledek.Bila dah empuk kisar bahan bertanda* keledek,udang,bawang putih,bawang besar,cili
kering dan kacang tanah sehingga hancur dan lumat
3. Masukkan dalam periuk bersama 4 cawan air dan biar sehingga mendidih.( boleh tambah mengikut
tahap kecairan yang dikehendaki )
4. Setelah mendidih tambahkan air asam jawa juga gula dan garam.Kacau rata sehingga
kedasar periuk.
5. Setelah seimbang kesemua perasakan dengan biskut marie yang telah direndam .Masak lagi
sehingga 35~45 minit.Sentiasa kacau kuahnya kedasar periuk.Jika anda menggunakan keledek yang
berwarna putih dan kuahnya agak pucat bole letakkan sedikit pewarna oren kedalam kuah dan kacau
rata
6. Bila semua rasa kuah rojak pasembor telah seimbang, bolelah diangkat.
Terima kasih kepada yang share resepi ni..dalam FB yang telah 8++ sharing ,
chef bukan mamak yea..heee.. tapi berkawan dengan mamak tu ade yea...
bertukar -tukar ilmu tu tiada hal... layan !
chef share vid dari G Dragon & taeyang ( Big Bang )
Good Boy...
chef share vid dari G Dragon & taeyang ( Big Bang )
Good Boy...