Share & LIKES
#selamatharirayaAidiladha
#resepisotong
RESEPI SOTONG MASAK UNGKEP
Bahan
1 1/2 kg Sotong Saiz sederhana @ kecil
3 labu Bawang Merah kisar
1 Ulas Bawang Putih kisar
2 Sdb Biji ketumbar ( disangai dan kisar @tumbuk )
1 Sdb Jintan Putih ( disangai dan kisar @tumbuk)
2 Sdb Jintan Manis ( disangai dan kisar @tumbuk )
1/2 Sdb Lada Hitam ( tumbuk )
1 inci Kunyit Hidup ( tumbuk )
1 inci Halia kisar
1/2 inci Lengkuas kisar
1/2 inci Belacan
1 kotak kecil Santan ( Kara @ Harmuni )
1 keping Asam Gelugor
Gula & garam sebagai perasa
2 batang Serai diketuk
Air jika perlu
Cara Penyediaan :
1. Panaskan pan @ kuali , Masukkaan ke semua bahan kisar dan serai.
2.Setelah mendidih masukan , belacan, aaam gelugor , santan dan kacau mesra.Pastikan api jangan terlalu besar.Api dalam keadaan sederhana atau kecil. Masak jangan dipaksa siap cepat.Hidangan ini tidak akan sempurna.
3.Apabila telah mendidih dan bubbling kecil masukkan sotong.Biar sehingga kuah memekat.
4.Akhir sekali perasakan dengan garam dan gula.
Siap untuk dihidang.
Hidangan istimewa dan mudah untuk dimasak ini boleh dinikmati bersama nasi putih,nasi impit,ketupat dan sebagainya.
Sesekali ubah menu selain menu rendang.
* Bahan utama boleh diganti dengan AYAM / DAGING / HATI AYAM@LEMBU / UDANG / PARU
boleh tambah ubi kentang untuk masak yg berdaging
Follow my ig : chef_obie_official
website: chefgunawanmalaysia.blogspot.com
Whatsapp Cooking Group : 0172260719