CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Khamis, 8 Jun 2017

RESEPI LAMB BLACK PEPPER BAZAAR RAMADHAN CHEF OBIE


Masih dalam bulan penuh keberkatan ni , bie ingin beramal jariah dengan berkongsi sedikit ilmu berniaga di bazaar ramadhaan mahupun pasar malam .
Korang boleh cuba yea..Tapi kalau korang nak share resepi ni sama ada dalam group masakan korang tu mahupun dalam blog dan website sendiri jangan lupa sila kredit pada chef yea..hahaha...

LAMB BLACK PEPPER BAZAAR RAMADHAN CHEF OBIE

Bahan 

5 kg Lamb shoulder
100 gm Black Pepper Corn ( dikisar )
2 liter Air Rebusan Ayam
3 kiub Pati Lembu @ Ayam
1 helai Daun Bay
1 bunga Bawang putih ( dikisar )
1 senduk Mentega @ Marjerin
1 senduk Tepung Gandum
5 sudu besar Kicap Karamel
3 sudu besar gula
1 sudu bedar garam
1/2 cawan jus lemon @ lime
4 biji Capsicum dimayang kasar ( option )
4 biji Bawang Hollang potong dadu besar ( option )

* sediakan sedikit hirisan kobis atau coleslaw

Cara Penyediaan :

Masak Black Pepper Sos Bazaar -
1.Panaskan mentega @ marjerin , tumis bawang putih dan lada hitam , kemudian masukkan tepung dan kacau sehing berketul.* kalau nak HOT lagi boleh tambah penggunaan black pepper.

2.Masukkan Air Rebusan dan daun bay, kacau dan biar mendidih.Masukkan pati kiub, gula , garam & kicap karamel

3.Kacau mesra sehingga sedikit memekat.Matikan api dan masukkan jus.

Cara grill lamb - lamb di marinated terlebih dahulu dgn sedikit garam vakum. Dan panaskan grill pan dengan sedikit minyak , suaunkan lamb2 shoulder atas grill pan yg telah cukup panas. PASTIKAN korang grill dgn api yg kuat. LAMB perlu ade sedikit hangus di bahagaian lemak & tulang
Apabila korang dah bolak balikkan lamb, senduk dan curahkan blackpeper sos yg telah siap dalam 3@4 senduk ke atas lamb grill. Taburkan capsiccum dan bawang holland ( option - jika ade lg syok..jika korang kosting..tak payah letak )

Siap utk dijual - 1 bekas lamb blackpepper korang letak side hirisan kobis @ coleslaw .Korang boleh jual 1 bekas RM10.

#takhensemmanistuade #lelakipunnakscrub#kelipkelip #resepimasakan #kelaswesternfood#kelaskek #kelaspastri #kelasbakeri#ebookmasakankekpastridanbakeri#57resepimenubazaarramadhan2017


Dapatkan ebook masakan , kek , pastri dan bakeri popular Sekarang ! Pelanggan ebook kami global termasuk Dari Brunei , Indonesia & Singapore 

Whatsapps / Telegram
0172260719
chef obie

Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign