CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Khamis, 8 Jun 2017

RESEPI KUIH KOCI POPULAR CHEF OBIE




Masih dalam bulan penuh keberkatan ni , bie ingin beramal jariah dengan berkongsi sedikit ilmu berniaga di bazaar ramadhaan mahupun pasar malam .
Korang boleh cuba yea..Tapi kalau korang nak share resepi ni sama ada dalam group masakan korang tu mahupun dalam blog dan website sendiri jangan lupa sila kredit pada chef yea..hahaha...


RESEPI KUIH KOCI POPULAR CHEF OBIE


Bahan

110gm Tepung Pulut
110gm Tepung Pulut Hitam
Air secukupnya
1sudu kecil Garam

Bahan Inti


1 biji Kelapa Parut
1 ketul Gula Melaka
2 sudu besar Gula Pasir
1 cawan Air
3 helai Daun Pandan
1 sudu besar tepung gandum

Cara Penyediaan :

1-Masak gula melaka sehingga menjadi karamel ,masukkan air sedikit demi sedikit kemudian masukkan kelapa parut + daun pandan , kacau sehingga kering.Akhir sekali masukkan tepung gandum.sejukkan dan bulat2kan.

2-Satukan bahan tepung pulut,tepung pulut hitam dan air,kepalkan sehingga menjadi bebola,masukkan inti dan bungkus dengan daun pisang yg telah dilayur dan diletakkan sedikit minyak,bungkus seperti nasi lemak.

3-kukus sehingga masak , resepi ini telah dikongsikan dalam MAJALAH SAJI 











Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign