RESEPI NASI LEMAK POPULAR 2025

Salam Selasa,
Semoga apa yang anda buat hari ini dipermudahkan juga dikuatkan diri anda lebih lagi untuk menghadapi sebarang ujian ,Kepada anda yang akan mengikuti kelas-kelas masakan perniagaan chef obie dalam Bulan Mac , April Dan Mei 2020 Sila hubungi segera Pihak Chef Obie supaya lancar perancangannya dan tidak bertindih dengan program Chef yang lain mahupun dengan tarikh pelajar lain , chef mengingatkan kelas akan bermula pada pukul 9 pagi bermula Tahun 2020 , hanya bawa apron , alat tulis dan bekas tapau sahaja...ingat bersedia mental, sebab semuanya hands on...from scratch, learning terus praktice memasak & penyediaan yang standard , bagaimana menggunakan resepi standardize portion perniagaan yang mostly peri penting dalam pembuatan PES , utk perniagaan. Sukatan timbangan dalam setiap resepi yang tepat untuk memastikan setiap hidangan akan menghasilkan rasa yang sama . Penekanan S.O.P dan Good Luck gais !
Tercari resepi Nasi Lemak untuk 10 orang makan...scroll dibawah ni yea,
Gambar diatas : Chef Obie Bersama Students yang telah mengikuti 4 kelas Masakan Perniagaan & Komersil Popular Bertestimoni , Gerai Makanan Kak Lela ini terletak di Nanding , Ulu Langat.Terima kasih kerana melayari blog chef obie pagi-pagi ni yang tercari-cari resepi nasi lemak yang mudah , sedap dan dengan cara memasak yang sempoi.
Chef obie akan kongsikan RESEPI NASI LEMAK MUDAH DAN SEDAP ! langkah demi langkah bergambar okay...
Selamat MencubaNasi Lemak
( 10 orang )
Bahan untuk Nasi
1 kg Beras ( dicuci bersih )
4 helai daun pandan cuci simpul rapi atau 2 btg serai diketuk ( option- sekiranya tiada daun pandan )
1 cawan Santan Segar atau 1 kotak kecil Santan KARA
1/2 cawan Minyak Masak
Air secukupnya 1 inci Halia tidak perlu diketuk
1 sdm garam
1 sdm gula perang @ gula pasir
Cara Penyediaan :
1.Satukan ke semua bahan diatas dlm periuk nasi.
2.Tanak nasi seperti biasa.
Sambal Bilis Chef Obie
Bahan
100-150 gm Ikan Bilis
1/2 cawan Minyak Masak
1 cawan Cili kering kisar ( direbus , buang biji & cuci bersih )
2 biji bawang besar kisar
5 biji bawang shallot ( kecil ) kisar1 inci Belacan kisar
1/2 inci halia tua kisar
1 ulas bawang putih kisar
2 sdm Air Asam Jawa + 1/2 cawan Air
4 sdm Gula Perang
3 sdm Gula Pasir
1/2-1 sdm Garam
Air secukupnya
Cara Penyediaan
1.Panaskan minyak kelapa medetop , tumiskan ikan bilis dahulu biar garing seketika masukkan semua bahan kisar, kacau sehingga naik minyak & pastikan menggunakan api yg sederhana.
2.Masukkan air asam jawa , dan air sekiranya perlu.Kemudian perasakn dgn gula perang, gula dan garam himalaya utk maksima rasa sedap dan sihat ! Biar mereneh seketika. Dan siap untuk dihidang bersama nasi lemak yg telah ditanak.
Pilihan chef obie kali ini bukan ayam goreng berempah mahupun ayam goreng kunyit , Tetapi Grill Salmon
Bahan Untuk Grill Salmon
Potongan Ikan Salmon secukupnya
2 sdm Minyak Masak
1/2 sdm serbuk lada sulah
2 cubit lada hitam ketuk
1 sdt garam himalaya @ bukit
Cara Penyediaan
1.Perapkan sebentar 2@3 mnt semua bahan pada ikan salmon.
2.Panaskan pan, panggang ikan salmon dimulai dengan bahagian kulit.guna api panas.
3.Bolak balik kan sisi ikan. Masak dlm masa 3 minit shj.
mmmm....lazatkan..tengok aje dah menyelerakan...korang bolehlah mencuba resepi ini sebagai resepi nasi lemak hujung minggu atau nasi lemak sebagai bekalan ke tempat kerja mahupun untuk keluarga ! Kepada anda yang ingin secara serious menjadikan menu " NASI LEMAK " Sebagai Main Bizznes boleh berguru dengan Chef Obie - Chef Obie telah melahirkan beratus peniaga dan usahawan industri Makanan di Malaysia .Alhamdulillah semoga semua anak didik Chef Obie succes dan bertambah maju dan upgrade income dan mampu memberi peluang kerjaya kepada keluarga dan masyarakat .
Bulan Jun Julai & Ogos 2025
Ingin Belajar Pelbagai Jenis Masakan & Baking Untuk Berniaga bersama Chef Obie ?
Tak kira Dimana lokasi Anda Di Malaysia , Chef Obie & Team Akan Datang Mengajar , Kelas Masakan Perniagaan Baking & Komersial @ Kini dikenali Sebagai MOBILE COOKING CLASS CHEF OBIE 2025
Terbuka Kpd Sesiapa Shj

1 to 1 / Face To Face

Fully Hands On

Tiada Dikenakan Kos Pengangkutan / Penginapan ( Semenanjung Malaysia ) , Sabah & Sarawak shj pelajar tanggung utk tiket flight pergi & balik

Pelajar Dapat Standardize Resepi

Pelajar Dapat 1 x Sijil

Pelajar akan diberi Market List
Cara Join MOBILE COOKING CLASS CHEF OBIE 2025
Isi Maklumat Penting Di bawah :
Nama Penuh Pelajar : Haikal XXXXXX
No Kad Pengenalan : 80XXXX XX XXXX
Alamat Rumah Atau Premis - Lokasi Untuk Chef Obie Datang Mengajar : Lot 1418 Jalan XXXXX, XXXXX, Kota Bharu 15050 , Kelantan
Kelas Pilihan : Kelas Masakan Western Food Set Steak - Platting
Hari Dan Tarikh Pilihan Untuk Kelas Diadakan : 16 Julai 2025
Masa Kelas Diadakan : 1030 Pagi
Resit Pembayaran / Deposit : Sila share melalui WhatsApp ke
Tenaga Pengajar Profesional : Chef Obie ( Chef Profesional )
Berpengalaman menghidangkan menu-menu pelbagai jenis masakan tempatan dan luar negara , pastry , kek & Konfeksi untuk King Fadh Arab Saudi & Sultan Brunei juga VIP & VVIP Malaysia yang lain , juga merupakan anak didik Golden Hand Executive Pastry Chef Mahmod & Executive Chef William H Hewitt - Wimbledon , juga berpengalaman mengurus dan memasak untuk 20 , 000 pax & yang berkaitan dengan industri F&B
KELAS ANEKA NASI TEMPATAN DAN ARAB
Yuran RM2200
Yuran RM1800 seorang - Penjaga Oku , Oku , Bapa & Ibu Tunggal & Pesara
* Yuran Untuk 1 Set Menu
1.Set Gorengan Wok - Nasi Goreng Kg , Nasi Goreng Cina @ Yong Chow , Nasi Goreng Ikan Asin , Mee Goreng , Maggie Goreng , Bee Hoon Goreng
2.Set Nasi Jagung Johor
3. Set Nasi Minyak Mewangi
4. Set Nasi Beriyani Johor
5. Set Nasi Hujan Panas
6. Set Nasi Tomato
7. Set Nasi Kebuli
8. Set Nasi Beringin
9. Set Nasi Ambeng Jawa
10. Set Nasi Kukus Ayam Goreng Berempah
11. Set Nasi Ayam Hainan & Condiments
12. Set Nasi Ayam Golden Roasted & f
13. Set Nasi Arab Ayam Mandi & Condiments ( Palestine )
14. Set Nasi Arab Lamb Mandi & Condiments ( Palestine )
15. Set Nasi Asam Pedas Johor & Condiments
16. Set Nasi Asam Pedas Melaka & Condiments
17. Set Nasi Ikan Bakar , Seafood & Air Asam
18. Set Nasi Seafood Bakar Portugis & Condiments
19. Set Nasi Masak Lemak Daging Salai & Condiments
20. Set Nasi Masak Lemak Itik Salai & Condiments
21. Set Nasi Ayam Penyet & Geprek
22. Set Nasi Dagang Terengganu
23. Set Nasi Minyak Terengganu
24.Set Nasi Ayam Kam heong & Kung Pao
25. Set Nasi Chili Crab & Salty Egg Prawn
26..Set Nasi Lemak Antarabangsa & Condiments - Ibu Sambal , Sambal Bilis & Ayam Goreng Berempah
27.Nasi Kabuli Afghanistan & Condiments
28.Set Nasi Arab Mandy Ayam & Condiments ( Yemen )
29.Set Nasi Mandy Ayam & Condiments ( Syrian )
30.Set Nasi Mandy Lamb & Condiments ( Yemen )
31.Set Nasi Mandy Lamb & Condiments ( Syrian )
32.Set Nasi Mandy Beef & Condiments ( Yemen )
33.Set Nasi Mandy Beef & Condiments ( Syrian )
34.Set Nasi Biryani Pakistan & Condiments
35.Set Nasi Arab Khabsah & Condiments
36.Set Fried Fish Saffron Mandy & Condiments ***
37.Set Nasi Arab Zurbiyan & Condiments***Nasi Kahwin Arab
38.Set Nasi Arab Lamb Shank & Condiments
39.Set Nasi Arab Qidra Palestine & Condiments
40.Set Nasi Ayam & Ikan Geprek bersama Condimets
41.Set Nasi Ikan Pencek & Condiments
42.Set Nasi Kandar 1 - Ayam Bawang , Daging Masak Hitam , Sayur Goreng & Kuah Kari
43.Set Nasi Kandar 2 - Ayam Goreng Mamak , Kari Kambing , Sayur Goreng & Kuah Madu
44.Set Nasi Kandar 3 - Ayam Madu , Kari epala Ikan , Sayur & Kuah Kurma
45.Set Nasi Seafood Shellout Padu ( Spicy Local & Western Style )
46.Set Nasi Ayam Geprek & Condiments
47.Set Nasi Bebek Geprek & Condiments
48.Set Nasi Ikan Geprek & Condiments
49.Set Nasi Ikan Bakar & Seafood Shellout ( Pes )
50.Set Nasi Padang * Menu utama Ayam Pop + Gulai Ayam & Condiments
51.Set Nasi Kerabu * & Condiments , Ayam Bakar & Lemak Bakar
52.Set Nasi Ulaman Nyonya , Geram Asam Ikan & Condiments
Pelajar Wajib Membuat Pembayaran DEPOSIT 70% daripada Jumlah Penuh Yuranke salah satu akaun pilihan
i- MAYBANK 151409098193
atas nama
Muhamad Gunawan Jamil
Ke Akaun Syarikat MGJ CONSULTANCY
Bank Islam No akaun 12122010028739
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie atau wakil MGJ CONSULTANCY
di bawah ini sama ada melalui whatsapp atau call
Baki Yuran 30% Perlu diselesaikan Pada Hari kelas diadakan
Chef Obie MGJ CONSULTANCY
email : mgjconsultancyfile@gmail.com
gunawan.jamil@gmail.com
Peringatan : MOBILE COOKING CLASS CHEF OBIE 2025
Assalamamualaikum wbt dan Salam Sejahtera
Chef Obie & MGJ CONSULTANCY telah berjaya melahirkan beratus pelajar , tukang masak , baker , surirumah , peniaga dan usahawan baru berdaya saing di merata Malaysia yang Tercinta malah juga di Singapore , Indonesia , Brunei Darussalam , Hong Kong , Maldives , Amerika Syarikat dan banyak lagi sejak tahun 2012 hingga kini.
Malahan aktif mengadakan Kelas-kelas Masakan Untuk Warga Jepun Di Malaysia. Tidak kira latarbelakang juga khas untuk bakal surirumah mahupun surirumah yang inginkan ilmu masakan dan baking eksklusif diajar 1 to 1 face to face ( Personal Class ) .
Mengapa Anda Perlu Ikuti KURSUS/KELAS MASAKAN PERNIAGAAN , BAKING DAN KOMERSIAL atau MOBILE COOKING CLASS CHEF OBIE 2025 INI ?
Sejak kursus/kelas ini diadakan pada tahun 2012 hingga kini , para pelajar tempatan mahupun luar berjaya mengimplankan ilmu masakan / baking / komersial yang dipelajari dalam rutin kerjaya sebagai peniaga kecil-kecilan mahupun sebagai usahawan . Alhamdulillah
Sesuatu yang positif dan peluang untuk berjaya adalah SAMA RATA , hanya PERBEZAAN seseorang yang lebih berjaya dalam perniagaannya kerana adanya ilmu dalam perniagaan yang diceburi mahupun ilmu pemasaran online dan offline yang praktikal dan terbukti berjaya.Mereka boleh menimba ilmu dengan coach-coach pemasaran mahupun mereka yang pakar dalam mengembangkan perniagaan secara online mahupun offline,
Disini Chef Obie sebagai Chef Profesional mengajar dan berkongsi ilmu dan pengalaman dalam menyediakan pelbagai menu hidangan untuk anda gunakan sebagai kemahiran peribadi dan untuk dikembangkan menjadi pilihan utama dalam perniagaan anda.Jangan berlengah tunggu dan tunggu ekonomi dunia pulih ekonomi negara pulih , kita sebagai rakyat - peniaga dan usahawan yang akan menghidupkan microekonomi negara .
Peri Pentingnya anda perlu menajamkan ilmu masakan perniagaan , baking dan komersial bersama Chef Obie Pada Tahun 2025 ini !
Terkini pihak Chef Obie telah mengecilkan skop kelas atau kursus mengikut permintaan paling ramai sejak mula di anjurkan tahun 2012. Malah yuran juga telah di pertimbangkan dan disesuaikan dengan kos dan permintaan hari ini.
Anda juga diberi pilihan subjek" Lauk Pauk Adds On ( tambahan ) "Ianya diwujudkan sekiranya anda ingin menambah menu mengikut keperluan dan kepentingan anda.
InshaAllah KURSUS MASAKAN PERNIAGAAN , BAKING DAN KOMERSIAL atau MOBILE COOKING CLASS CHEF OBIE 2025 membantu dan memudahkan anda yang baru ingin menceburkan diri dalam dunia perniagaan berasaskan makanan mampu untuk turut serta dan ikuti kursus ini sama ada jauh mahupun dekat dan seterusnya terus bersaing dalam pasaran offline mahupun online.


Antara Testimoni-testimoni Pelajar Kelas Masakan Perniagaan Baking Dan Komersial Chef Obie juga melalui food consultant
PAK MAON KITCHEN / PORT PAK MAON
Yan / Guar Chempedak Kedah
RESTAURAN RONEY SATAY ( Satay & Nasi Kukus Ayam Goreng Berempah )
Pusat Perniagaan Adnium
Bandar Bukit Beruntung , Bukit Sentosa & Klang
RESTORAN MAI SHAH D'SEMPALIT
Disempalit Raub Pahang
ANNYEONGHASEYO ( Korean Halal Food )
Kota Bharu , Kelantan
DECEMBER RESTAURAN ( Western & Fried )
Kota Belud Sabah
ORANGE Masakan Cina & goreng
Bangi Foodcourt 1
Jln reko , Kajang
BURN CAFE
Tok Molor Kuala Terengganu & Bandar Seri Putra Bangi
KEDAI NASI AYAM PENYET ( Adik )
Kerteh , Terengganu
FOODJAM
Bukit Rahman Putra
Sungai Buloh, Selangor
SAFHYD STEAK HOUSE
Jalan kubur tanah merah,berdekatan masjid ismail petra , Kelantan
SAFHYD STEAK HOUSE
No 48 , Jalan Nova u/5 ,
Subang Bestari
Shah Alam
MANGROOVE CAFE WESTERN FAMILY
370 , Jalan Tai Shin Jar
Kuching , Sarawak
MAKAN SHACK
2186,G floor, Jln Bukit Minyak
Kawasan Perniagaan Asas Murni
Bukit Mertajam, Seberang Prai
SNOW BALL DANCE
Chef Pak Di, Melaka
DESARU VIBE LOUNGE
No 19,Jalan Dato Jaafar 24/1 Taman Mutiara Desaru Bandar Penawar, Johor
MEEN PITSTOP
Ulu Pulai, Gelang Patah , Johor ( Berdekatan Legoland Malaysia )
RESTORAN TAT NASI AYAM
Desaru Bandar Penawar, Johor
DAPUR AISHAH Nasi Kukus Ayam Goreng Berempah
Wisma Central , Kuala Lumpur
THE GRINDER
Kajang, Selangor ( kiosk mengikut events )
FISH TAKE AWAY muhammadrauffnc
Tasek kenyir, Terengganu
NEVER BACK DOWN ( Western Food )
Kedah Darul Aman
STEAKHOUSE XXXX
Kota Bharu , Kelantan
STEAKHOUSE WESTERN
Penang
STATION MEE ( Mee Rebus & Mee Bandung )
Bukit Mertajam ,Penang
TASIK BERA STATION ( TBS )
Tasik Bera , Pahang
WESTERN BROTHERS
Kulai , Johor
RESTORAN KUNING KUNYIT
Damansara Height , Kuala Lumpur
MALAYSIA CATERER
Texas, United State Of America
HOR RESTAURANT
Hong Kong , Republik Of China
DEE HOUSE RESTAURANT
Taman Bukit Rambai , Melaka
MERCIK CHAR KUEY TEOW
Parit Raja, Batu Pahat, Johor
BEST CHAR KUEY TEOW
Petaling Jaya , Selangor
CHAR KUEY TEOW ( Adik )
Kg baru, Kuala Lumpur
CHAR KUEY TEOW PJ
Pasar Malam Petaling Jaya
DAPUR LAILII
Kajang, Selangor
SATAY xxxxxx
Kajang, Selangor
SATAY MUADZAM ( Food Truck )
Pahang Darul makmur
Dan banyak Lagi outlet ,kiosk ,kedai Makan , lunchbox dari para pelajar Chef Obie merata Malaysia .
Kepada Anda Peniaga Dan Usahawan Makanan jangan lepaskan peluang menambahkan lagi ilmu kemahiran Memasak Menu-menu yg jelas menjadi pilihan utama orang ramai.





Terima Kasih