Obielicious

KELAS MEMBUAT ROTI @ KELAS meROTI CHEF OBIE - TERBUKA KEPADA YG BERMINAT ( berkumpulan mahupun perseorangan ) Boleh buat DI tempat Anda - LUAR DARI kl -SEMENANJUNG / SABAH /SARAWAK mahupun di tempat chef- di Kuala Lumpur & Ampang- Whatsapp 0172260719

Tempahan Katering Untuk Pelbagai Majlis / Pejabat & sebagainya - SKY CHEF & KHUZRASA Katering Kuala Lumpur Hubungi Segera chef obie 017 2260719 , Puan Khurzaidah 019 6460409 Call @ whatsapp

Kelas Masakan & Baking Personal Popular Chef Obie-Menjadi pilihan Peminat Dunia Masakan Sama ada Amateur mahupun Professional Malaysia & Antarabangsa .

24 EBOOK MASAKAN , KEK , ROTI DAN MUFFIN CHEF OBIE UNTUK MALAYSIA , SINGAPURA , NEGARA BRUNEI DARUSSALAM & INDONESIA SILA WHATSAPP SEGERA 0172260719 FREE 3 EBOOK MASAKAN & ASAS BUAT KEK

bE mY Heartbeat..!

Isnin, 12 Oktober 2015

DIY Resepi Kambing Masak Vindaloo



Share & LIKES


RESEPI KAMBING MASAK VINDALOO chef obie

Assalammualaikum wbt dan salam sejahtera..macammana hari ini..semua lancar? Alhamdulillah...harapnya begitulah...Pagi ni chef obie nak sharing resepi kambing masak vindaloo.. resepi popular dari India selatan... terbaik sedap dinikmati bersama nasi putih..roti..capathi , roti canai pun sedap...nasi buryani..pergghh...yang penting korang cube resepinya...

Bahan
1 kg Daging kambing @ biri-biri
2 sudu besar Miyak Sapi
2 Cawan Bawang dicincang
1 sudu besar Gula
2 batang cili Hijau ( belah Tengah )
½ Cawan Air

Bahan Perap untuk daging Kambing

1 sudu besar Tomato Puree
3 biji Tomato dikisar
½ sudu besar Cuka
1 sudu besar Garam
¼ cawan Halia dikisar
1 ½ Serbuk Kari Daging
1 sudu kecil Garam Masala
1 sudu kecil Serbuk Mustard
1 sudu besar Serbuk Cili
1 sudu besar Serbuk Paprika

Cara Penyediaan :

1.Cara tradisional masak vindalo daging perlu diperap terlebih dahulu dengan ke semua bahan perapan ( 24 jam @ sehari )

2.Sebelum menumis perlu asingkan dahulu daging dengan bahan perapan terlebih dahulu,Panaskan myak sapi, tumis bawang dan cili hijau hingga layu masukkan daging kambing, kacau hingga mesra,Masukkan Air biar mendidih, masukkan bahan perapan semula ke dalam tumisan.Biar ia mereneh dan memekat, 

3.Akhir sekali masukkan gula, kacau hingga agak pekat dan kering.Siap.Jika yang suka makan berkuah tak perlu kacau sehingga pekat. 

LIKES PAGE : Small Plate

SMALL PLATE BY CHEF OBIE


Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign