Share & LIKES
RESEPI KAMBING MASAK VINDALOO chef obie
Assalammualaikum wbt dan salam sejahtera..macammana hari ini..semua lancar? Alhamdulillah...harapnya begitulah...Pagi ni chef obie nak sharing resepi kambing masak vindaloo.. resepi popular dari India selatan... terbaik sedap dinikmati bersama nasi putih..roti..capathi , roti canai pun sedap...nasi buryani..pergghh...yang penting korang cube resepinya...
Bahan
1 kg Daging kambing @ biri-biri
2 sudu besar Miyak Sapi
2 Cawan Bawang dicincang
1 sudu besar Gula
2 batang cili Hijau ( belah Tengah )
½ Cawan Air
Bahan Perap untuk daging Kambing
1 sudu besar Tomato Puree
3 biji Tomato dikisar
½ sudu besar Cuka
1 sudu besar Garam
¼ cawan Halia dikisar
1 ½ Serbuk Kari Daging
1 sudu kecil Garam Masala
1 sudu kecil Serbuk Mustard
1 sudu besar Serbuk Cili
1 sudu besar Serbuk Paprika
Cara Penyediaan :
1.Cara tradisional masak vindalo daging perlu diperap terlebih dahulu dengan ke semua bahan perapan ( 24 jam @ sehari )
2.Sebelum menumis perlu asingkan dahulu daging dengan bahan perapan terlebih dahulu,Panaskan myak sapi, tumis bawang dan cili hijau hingga layu masukkan daging kambing, kacau hingga mesra,Masukkan Air biar mendidih, masukkan bahan perapan semula ke dalam tumisan.Biar ia mereneh dan memekat,
3.Akhir sekali masukkan gula, kacau hingga agak pekat dan kering.Siap.Jika yang suka makan berkuah tak perlu kacau sehingga pekat.