CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Isnin, 12 Oktober 2015

DIY Resepi Vanilla Susu Cupcake



Share & LIKES


RESEPI VANILLA SUSU CUPCAKE & signature fondant 
kering

Bahan
1 cawan Mentega
1/2 cawan Gula Kastor
4 sudu besar Gula Perang
2 biji Telur
1 cawan Tepung Gandum
5 sudu besar Tepung Susu
1 sudu kecil Serbuk Penaik
1/2 sudu besar Serbuk Vanilin
1 sudu kecil Vanila Flavour

Hiasan -Fondant 
&berus no 5

Cara Penyediaan
1.Pukul mentega,gula kastor,gula perang sehingga ringan,masukkan telur pukul sehingga kembang.
2.Tapis semua bahan kering bersama, 
(Tepung gandum,tepung susu,serbuk vanilin,serbuk penaik) kemudian satukan dengan adunan dan kaup balik hingg sebati.

3.Piping adunan @sudukan adunan dalam kertas cupcake.
4.Bakar pada suhu 180'c 25 minit.
5.Hiasan-gunakan lebihan fondant ,guna cutter bulat ditekap dan biar ia mengering dlm bekas kedap udara 3hari.Gunakan berus no 5 utk melukis apa sahaja atas permukaan fondant.
Resepi ini telah dikongsikan dalam Majalah Masakan Tempatan.
‪#‎chefobie‬ ‪#‎cupcakevanilla‬ ‪#‎resepi‬

LIKES PAGE : Small Plate

SMALL PLATE BY CHEF OBIE

Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign