Sikap kreatif Chef Obie jelas dilihat pada hasil air tangannya yang menarik sewaktu menunjukkan beberapa tempahan kek cawan 3D mengikut permintaan pelanggan.
Tidak terhenti setakat itu, Chef Obie meluaskan jariÂngan masakan dengan memperkenalkan kek 3D dan ia mempunyai bentuk lebih besar, menarik dan mencabar kreativitinya.
"Sama seperti kek cawan 3D, saya masih menggunakan bahas asas yang sama untuk membuat sebuah kek 3D. Semakin banyak figura yang mahu diletakkan di atas kek, semakin banyak bahan diperlukan.
"Saya lebih suka membentuk sendiri satu-satu figura berbanding membeli yang sedia dijual atau patung yang tidak boleh dimakan.
"Kek 3D yang beratnya satu atau dua kilogram meÂngambil masa satu hingga dua jam untuk disiapkan bergantung kepada figura yang diingini.
"Dalamnya dipenuhi Âdengan coklat manakala luarannya diwarnai mengikut tema kartun, majlis dan bentuk seperti kereta, motosikal, bunga, buah-buahan, kamera dan karakter adi wira seperti Spiderman.
"Semakin sukar membentuk kek itu, semakin tingÂgi cabarannya dan sudah pasti kek 3D dilihat lebih menarik, mahal dan memiliki kelasnya tersendiri," kataÂnya.
Bahan asas seperti fondant dan gumpaste memainkan peranan untuk membentuk satu-satu kek 3D kerana ia perlu lembut, mudah diurus, tahan lama dan sesuai untuk mereka bentuk figura.
"Harganya juga boleh mencecah ribuan ringgit dengan mengambil masa selama tiga bulan untuk disiapkan kerana ia mengikut cita rasa unik pelanggan dan Âtidak boleh berlaku kesilapan.
"Justeru, tidak hairanlah mengapa kek 3D kini menjadi kegilaan masyarakat dan mereka sanggup menghabiskan ribuan ringgit jika kek 3D itu mampu menyerupai wajah dan karakter yang disukai," katanya.
Walaupun trend hantaran perkahwinan menggunakan kek 3D belum meluas dalam kalangan masyarakat negara ini, tetapi beliau yakin dalam tempoh beberapa tahun lagi, ia menjadi kegilaan.
"Bentuknya lebih realistik, seolah-olah bentuk itu 'hidup' dan bukannya kek.
"Itulah kelebihan kek 3D berbanding kek yang biasa terdapat di pasaran," kataÂnya.-
Harian Metro Siti Salmiah A. Hamid
DAPATKAN EBOOK CUPCAKE 3D PERTAMA DI MALAYSIA
Buku Cupcake 3D Pertama Di Malaysia
kini telah diupgrade kepada version buku eletronik
yang lebih mudah dikendalikan dan lebih praktikal.
ebook Cupcake 3D chef obie
kini dipasaran maya !
Dapatkan segera!
Hanya RM40
Buku Cupcake 3D Pertama Di Malaysia
kini Di Upgrade kepada Buku Eletronik
Salam 1Malaysia chef obie ucapkan kepada semua masyarakat Malaysia.
Alhamdulillah dengan terbitnya buku edisi khas Cupcake 3D diharap dapat membantu surirumah,usahawan-usahawan serta pelajar pelajar mahupun sesiapa sahaja yang berminat menambah ilmu seni cupcake,mempelajari dan memahami pembuatan cupcake 3D yang boleh dikatakan masih baru bertapak diMalaysia.
Kini telah dupgrade kepada buku eletronik atau lebih dikenali ebook!
ebook Cupcake 3D chef obie
PELAJARI TEKNIK ASAS MEMBUAT CUPCAKE 3D CHEF OBIE LANGKAH DEMI LANGKAH
Modelling tool asas membuat pokok,tumbuh-tumbuhan, membuat lekukan halus, lekukan dalam dan kasar.
Modelling tool asas untuk membuat marking,membuat marking lebih dalam.
Modelling tool asas membentuk pelbagai figura.
TIPS PENJAGAAN FONDANT & GUMPASTE
1.Setiap fondant & gumpaste handmade yang baru dibuat perlu disimpan dengan membungkus dalam plastik bag atau menggunakan cling film.
2.Fondant dan gumpaste perlu disimpan dalam bekas kedap udara.
3.Fondant tidak boleh disimpan didalam peti sejuk walaupun telah dibungkus kemas kerana suhu sejuk akan merosakkan fondant.
4.Fondant yang telah disimpan dengan kemas boleh tahan tarikh luput selama sebulan.
***Banyak lagi tips penjagaan fondant & gumpaste chef obie didalam ebook "CUPCAKE 3D CHEF OBIE"
Antara Glosari ebook cupcake 3D chef obie
Liquid Glucose- kebiasaannya berasaskan jagung,anggur dan madu, berwarna 'clear' danada yang berwarna kuning.mudah didapati di eropah dan asia,tidak akan menjadi kristal apabila disejukkan.
Tylose Powder- tylose powder atau CMC adalah sejenis bahan kimia yang bukan toksik, digunakan untuk mengeraskan campuran fondant dan juga boleh dicampur dengan air untuk membuat edible glue.
Chef yakin anda akan cepat belajar dengan menggunakan ebook Cupcake 3D chef Obie .
kini Di Upgrade kepada Buku Eletronik
Alhamdulillah dengan terbitnya buku edisi khas Cupcake 3D diharap dapat membantu surirumah,usahawan-usahawan serta pelajar pelajar mahupun sesiapa sahaja yang berminat menambah ilmu seni cupcake,mempelajari dan memahami pembuatan cupcake 3D yang boleh dikatakan masih baru bertapak diMalaysia.
Kini telah dupgrade kepada buku eletronik atau lebih dikenali ebook!
ebook Cupcake 3D chef obie
kini dipasaran maya !
Dapatkan segera!
Hanya RM40
Cupcake 3D ini amat popular di Amerika Syarikat, Australia ,jepun Dan negara eropah, jga dikenali dengan pelbagai nama lain seperti cupcake karakter mahupun cupcake modelling.
Saya chef Obie dengan rasa syukur dan berbesar hati ingin berkongsi rahsia dan resepi pembuatan cupcake 3D kepada mereka yang berminat.
Ingin chef terangkan terlebih dahulu apa yang dimaksudkan cupcake 3D?tidak ramai yang tahu dan keliru tentang maknanya, ramai yang tahu maksud cup cake iaitu kek cawan yang kecil dan dan sesuai dibuat cenderahati.
Cupcake ada pelbagai jenis antaranya "cupcake buttercream", "art cutting toppers", "wrapping deco", "frosting", "2D" dan "modelling atau 3D.
Chef Obie ingin fokuskan kepada Cupcake 3D Modelling. Cupcake ini dibuat menggunakan fondant dan gumpaste.Ianya mempunyai asas aneka rasa dan jenis boleh digunakan.
kini dipasaran maya !
Dapatkan segera!
Hanya RM40
3D bermaksud rekabentuk kek kelihatan menonjol, tegap dengan bentuk figura ( modelling ) hampir menyerupai bentuk asal dan sebagainya yang dihasilkan menggunakan fondant dan gumpaste.
Cupcake 3D ini tahan lasak berbanding cupcake krim dan sebagainya serta tahan pada suhu bilik.
Isipadunya juga lebih berat berbanding cupcake biasa dan memerlukan kemahiran dalam pembuatan fondant dan gumpaste.
Chef obie berkongsi "Rahsia pembuatan fondant dan gumpaste"yang cantik dan mudah digunakan serta tips-tips dalam penjagaannya semua ada salam ebook ini.
TIPS PENJAGAAN FONDANT & GUMPASTE
1.Setiap fondant & gumpaste handmade yang baru dibuat perlu disimpan dengan membungkus dalam plastik bag atau menggunakan cling film.
2.Fondant dan gumpaste perlu disimpan dalam bekas kedap udara.
3.Fondant tidak boleh disimpan didalam peti sejuk walaupun telah dibungkus kemas kerana suhu sejuk akan merosakkan fondant.
4.Fondant yang telah disimpan dengan kemas boleh tahan tarikh luput selama sebulan.
***Banyak lagi tips penjagaan fondant & gumpaste chef obie didalam ebook "CUPCAKE 3D CHEF OBIE"
Liquid Glucose- kebiasaannya berasaskan jagung,anggur dan madu, berwarna 'clear' danada yang berwarna kuning.mudah didapati di eropah dan asia,tidak akan menjadi kristal apabila disejukkan.
Chef yakin anda akan cepat belajar dengan menggunakan ebook Cupcake 3D chef Obie .
Dalam ebook "CUPCAKE 3D" yang berwarna penuh juga memiliki 120 m/s anda disajikan dengan 11 resepi cupcakes pelbagai perisa dari barat dan eropah, lebih 30 figura 3D serta langkah demi langah dalam pembuatan cupcake jenis ini.
version ebook cupcake 3D chef obie resepi telah diupgrade daripada 11 resepi cupcake kepada 30 resepi cupcake yang popular.
Chef obie juga yakin setelah anda memiliki ebook ini, anda boleh mencipta figura sendiri dengan gaya imaginasi sendiri berpandukan cara yang telah diberikan.
kini dipasaran maya !
Dapatkan segera!
Hanya RM40
"Usaha tanpa jemu pasti mendatangkan hasil yang baik ".
kini dipasaran maya !
Dapatkan segera!
Hanya RM40
Cara Pembelian :
Bank In ke Akaun MBB ( Maybank )
151409098193
atas nama Muhamad Gunawan Jamil
Bukti pembayaran sila SMS:
Nama ebook - cupcake 3D , RM40 , masa , tarikh dan
email anda , kemudian sila hantar ke 017 2260719
( whatsapp / sms )
Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima