Obielicious

KELAS MEMBUAT ROTI @ KELAS meROTI CHEF OBIE - TERBUKA KEPADA YG BERMINAT ( berkumpulan mahupun perseorangan ) Boleh buat DI tempat Anda - LUAR DARI kl -SEMENANJUNG / SABAH /SARAWAK mahupun di tempat chef- di Kuala Lumpur & Ampang- Whatsapp 0172260719

Tempahan Katering Untuk Pelbagai Majlis / Pejabat & sebagainya - SKY CHEF & KHUZRASA Katering Kuala Lumpur Hubungi Segera chef obie 017 2260719 , Puan Khurzaidah 019 6460409 Call @ whatsapp

Kelas Masakan & Baking Personal Popular Chef Obie-Menjadi pilihan Peminat Dunia Masakan Sama ada Amateur mahupun Professional Malaysia & Antarabangsa .

24 EBOOK MASAKAN , KEK , ROTI DAN MUFFIN CHEF OBIE UNTUK MALAYSIA , SINGAPURA , NEGARA BRUNEI DARUSSALAM & INDONESIA SILA WHATSAPP SEGERA 0172260719 FREE 3 EBOOK MASAKAN & ASAS BUAT KEK

bE mY Heartbeat..!

Khamis, 1 Oktober 2015

Resepi Nasi Minyak Chef Obie





Tercari - cari resepi nasi minyak?

Jom try resepi daripada chef obie...
InsyaAllah korang mesti suke!

Selamat mencuba

Resepi Nasi Minyak ( Masakan Johor )

Bahan

Beras Wangi Siam 900gm
Minyak sapi @ ghee 120 gm
Susu Cair 125ml @ 1/2 cawan
Halia 1 inci ( dicincang )
Bawang Merah 5 ulas ( dimayang )
Bawang Putih 3 ulas( dimayang )
Bunga cengkih 5 biji
Buah pelage 5 biji
Kulit Kayu Manis 1 batang @ 1 inci
Daun Saderi 2 batang
Air Mawar 1 botol kecil ( jika tiada juga tidak mengapa )
Garam secukup rasa
Stok ayam/ perisa ayam 1 kiub sahaja
Pewarna kuning
Daun Pudina ½ ikat pucuk dan daun sahaja
Kismis Hitam dan emas 1 sudu besar
Gajus 1 sudu besar ( digoreng )
Air 900gm/ ml
Cara membuat

1.Panaskan periuk terlebih dahulu, masukkan minyak sapi@ghee sehingga pijar, kemudian masukkan pula halia tumis sebentar, masukkan pula bawang merah dan bawang putih yang telah dimayang,cengkeh , pelage , kulit kayu manis kacau hingga layu dan naik bau.

2.Kemudian masukkan air- air boleh dikurangkan sedikit jika mahu, sus cair, daun saderi , garam dan perasa ayam.

3.Apabila air telah mendidih , biarkan ia 2 minit. Selepas 2 minit mesukkan beras dan kacau perlahan-lahan.

4.Apabila nasi itu hendak menjadi kering masukkan lah air mawar dan kacau perlahan hingga rata.( jika tiada air mawar tidak mengapa anda perlu gantikan dengan air biasa pun boleh ).

5.Tutup dengan penutup periuk rapat-rapat 10 hingga 12 minit, kacau lagi nasinya perlahan lahan.Setelah itu tutup rapat lagi hingga masak.

6.Apabila telah masak, titiskan pewarna merah diatas permukaan nasi biar kelihatan berselerak,taburkan kismis dan gajus yang telah digoreng, juga daun pudina.Tutup sebentar penutup 3 minit.Kemudian buka penutup kacau perlahan dan mesra. Siap untuk dihidang.


HambaMU : 

Mawi:
Ke arah satu perjalanan
Dalam sebuah kehidupan
Demi untuk mengecapi
Hasrat murni di dalam hati

Usaha dengan doa itu,
Masanya akan tiba
Dengan restu Illahi
Kelak pasti akan ditemui

C/O (dua-dua)
Suluhkan cahaya hati di terang
Tunjukkan jalan
Seandainnya hilang
Tegakkan perjalanan
Yang bakal ditempuh

Tegakkan semangat bila runtuh,
Setibanya disisimu ku berserah,
Terimalah aku
Hamba mu Allah

Owh ho owh ho
Hambamu Allah…..

Mawi

Sekiranya takdir menguji
Cekalkan hasrat dihati
Semoga kesusahan bisa
Mengajar erti terus azam

Akhil Hayy

Usaha dengan doa itu,
Masanya akan tiba
Dengan restu Illahi
Kelak pasti akan ditemui

Suluhkan cahaya hati di terang
Tunjukkan jalan
Seandainnya hilang
Tegakkan perjalanan
Yang bakal ditempuh

Tegakkan semangat bila runtuh,
Setibanya disisimu ku berserah,
Terimalah aku
Hamba mu Allah


Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign