Obielicious

KELAS MASAKAN DAN BAKING UNTUK PERNIAGAAN POPULAR- untuk Amateur & Profesional di Kuala Lumpur & Ampang- Whatsapp 0172260719 ( HOT ! )

FILE KIT + CD ROM PELBAGAI PERNIAGAAN BERASASKAN MAKANAN serta TESTIMONI PELANGGAN .

( hot ! ) 24 EBOOK MASAKAN , KEK ,PASTRI DAN BAKERI CHEF OBIE UNTUK MALAYSIA , SINGAPURA , NEGARA BRUNEI DARUSSALAM & INDONESIA SILA WHATSAPP SEGERA 0172260719 FREE 3 EBOOK ( Harga dlm Ringgit Malaysia )
( hot ! ) PENULIS JEMPUTAN MAJALAH MASAKAN TEMPATAN & PHOTOSHOOT UNTUK MAJALAH & MEDIA MASSA / ELETRONIK

Tempahan Katering Untuk Pelbagai Majlis / Pejabat & sebagainya - SKY CHEF & KHUZRASA Katering Kuala Lumpur Hubungi Segera chef obie 017 2260719 , Puan Khurzaidah 019 6460409 Call @ whatsapp

bE mY Heartbeat..!

Sabtu, 28 November 2015

Rahsia Satay Ayam Sedap !



Alhamdulillah, sihat semua? Bie hari ni sihat dan ceria...
dalam pada kite sibuk dengan kerja ni kan...
ape salahnye.. rajin-rajin lawati blog masakan tempatan...
kalau kite malas memasak pun sekurangnye bertambah sikit ilmu masakan..

Korang mesti suke makan satay..
hari ni bie nak sharing resepi satay ayam terbaik punye..
sedap dan marbeles...



Resepi Satay Ayam Popular Chef Obie



Bahan

1.5 kg- 1.6kg Daging Ayam beserta kulit ( dipotong dadu )
1 ½ suudu besar Biji Ketumbar ( disangai dan dikisar )
1 ½ sudu besar Jintan Manis ( disangai dan dikisar )
Segenggam Serai ( dipotong halus dan dikisar )
1 sudu besar Serbuk Kunyit
10 biji Bawang Merah ( dikisar )
500gm Gula
½ cawan Minyak Masak
Lidi Satay secukupnya ( perlu direndam dalam air sebelum dicucuk pada daging ayam )

p/s- Resepi diatas boleh digandakan sekiranya ingin membuat dalam kuantiti yang banyak


Cara Membuat :



1.Daging ayam beserta kulit ayam yang telah dipotong dadu diletak dalam penapis biar seketika.

2.Kisar sekali bahan seperti biji ketumbar , jintan manis , serai dan bawang merah sehingga halus.

3.Marinate ayam yang telah dipotong dadu dengan bahan yang telah dikisar, masukkan gula , serbuk kunyit dan akhir sekali minyak masak, pastikkan daging ayam dimarinate sekata.Biar 30 minit dalam peti sejuk.

4.Cucuk daging ayam yang telah dimarinate ke lidi satay, anggaran 4-5 potongan dadu ayam bercampur kulit ayam dalam sebatang lidi satay.Cucuk sehingga selesai.Siap untuk dibakar…sebaiknya dengan kayu arang@charcoal..terbaik.

5.Sediakan minyak dan serai untuk disapu ke atas satay apabila dibakar, supaya aroma satay akan lebih wangi dan menyelerakan.

6.Jika korang nak bakar satay lambat lagi, boleh lah korang packingkan satay dalam plastic 10 batang 1 plastik.dan simpan dalam freezer, bila hendakgunakan baru lah defrost.Selamat Mencuba!


Satay ayam sedap dimakan dengan kuah kacang marbeles dan sambal garing, beserta potongan bawang merah , timun dan nasi impit.

Boleh gunakan resepi ini untuk berniaga





Tips – Jangan sesekali korang letak garam walau secubit dalam resepi membuat satay.Pantang adalah garam, bile korang letak garam dah tak jadi satay, jadi ayam panggang atau daging panggang, satay perlu manis dan aroma rempah ratus sahaja.




Resepi satay ni dah lame chef obie gunakan..malah menjadi kewajipan satay ayam ini dibuat untuk setiap kali party atas kapal..kire resepi satay ni orang eropah , middle east, far east dapat r merase juge…. Sweet memory…MT BUNGA ANGGERIK




 "Muhamad Gunawan Jamil atau dikenali dengan panggilan 
mesra  'chef obie ' .Cukup sinonim dengan pentas kulinari .
Namanya gah seiring dengan barisan chef-chef hebat negara ini acapkali
memenuhi undangan pelbagai program masakan 
di stesen televisyen dan radio disamping mendapat liputan 
media tempatan , bahkan jejaka berusia 34 tahun ini sering 
menjalinkan kerjasama dengan Majalah AROMA "

Editor Siti Dimiate - Suri Media Sdn Bhd
2015





Day after day, time pass away
And I just can't get you off my mind
Nobody knows I hide it inside
I keep on searching but I cant find

The courage to show to letting you know
I've never felt so much love before
And once again I'm thinking about
Taking the easy way out

But if I let you go, I will never know
What my life would be holding you close to me
Will I ever see you smiling back at me?
How will I know if I let you go?

Night after night I hear my self say
Why can't this feeling just fade away?
There's no one like you, you speak to my heart
Its such a shame we're worlds apart

I'm too shy to ask, I'm too proud to lose
But sooner or later I've got to choose
And once again I'm thinking about
Taking the easy way out

But if I let you go I will never know
What my life would be holding you close to me
Will I ever see you smiling back at me?
How will I know if I let you go?
If I let you go, oh baby

Once again I'm thinking about
Taking the easy way out

But if I let you go I will never know
What my life would be holding you close to me close to me
Will I ever see you smiling back at me?
How will I know if I let you go ?

But if I let you go I will never know
Will I ever see you smiling back at me?
How will I know if I let you go?
If I let you go









Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign