CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI

017 2260719 CHEF OBIE

016 9166010 P.A NESA

013 7326939 FAD KADEEN .

Follow Instagram @chef_obie_official & @mgj_consultancy

obieber

Rabu, 8 April 2015

Resepi Biskut & Kuih Raya : Resepi Biskut Kacang Mazola



RESEPI BISKUT KACANG MAZOLA



Bahan

500 gram kacang tanah
480 gram tepung gandum
20 gram Tepung jagung
380ml minyak jagung ( guna jenama Mazola kalu nak try jenama lain pun boleh , tapi dah tak boleh
guna nama biskut mazola..kena tukar namanye r..heeee)
280 gram gula castor
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil garam

1 biji kuning telur dicampur dengan pewarna kuning ( untuk di gliss ).

Cara Membuatnya :

1. Kacang tanah ( goreng tanpa minyak- disangai) , blender hingga hancur.

2. satukan gula castor, kacang tanah, baking powder dan tepung gandum, kemudian masukkan minyak jagung sedikit demi sedikit, gaul sebati. pastikan adunan boleh dikepal.

3. Bentukkan bulat-bulat kecil dan tekan permukaan biskut ini dengan jari, ulang langkah tadi sehingga semua adunan habis, akhir sekali gliss dengan kuning telur dan lekatkan dengan kacang tanah sebagai hiasan, Bakar pada suhu 175 - 180 darjah selama 25minit atau sehingga permukaan biskut perang.

4. sejukkan atas redai



5. simpan di dalam bekas yang kedap udara


Dapatkan ebook terkini chef obie sila klik


Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign