CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI

017 2260719 CHEF OBIE

016 9166010 P.A NESA

013 7326939 FAD KADEEN .

Follow Instagram @chef_obie_official & @mgj_consultancy

obieber

Rabu, 8 April 2015

Resepi Nasi Ayam Mudah Dan Popular !



RESEPI NASI AYAM MUDAH DAN POPULAR 


Bahan :


4 cawan beras 

5 1/2 cawan air kosong @ rebusan ayam ( bergantung kepada jenis beras yang digunakan- chef guna beras biasa jasmine super 5 )

Garam secukupnya 

2 1/2  sudu besar mentega @ marjerin 



Bahan tumis 



3 ulas bawang putih - di cincang 

1 inci halia - di hiris 

2 btng serai- di ketuk 

4 sudu besar minyak masak



Cara Membuat : 



1.Cuci Basuh beras, kemudian toskan.Biar ditepi


2.Masukkan 5 cwn air rebusan ayam  dan beras ke dalam rice cooker. 


3.Dalam pan - Panaskan minyak dan tumis bahan tumisan sehingga naik baunya.


4.Kemudian Masukkan 1/2 cawan air, masukkan ke dalam rice cooker, begitu juga mentega dan masak seperti biasa. ( on kan aje rice cooker- mode cook )


5.Apabila nasi kering gaulkan  sekali sekala dan tutup semula. Biar 5 minit dan sedia untuk digunakan.


Dapatkan ebook terkini chef obie sila klik

AYAM GORENG NASI AYAM



1 ekor ayam- di potong 4 - selebihnya di cincang utk buat sup 

3 sudu besar kicap pekat 

1 sudu besar kicap lemak masin

2 sudu besar sos tiram 

2 sudu besar madu 



Cara Membuat  : 



1.Rebus ayam bersama air hingga separuh masak dan keluarkan dari air rebusan..(Air rebusan 

 ini digunakan untuk masak nasi ayam ) 



2.Perap ayam bersama kicap, sos tiram, dan madu selama 30 minit.


3.Goreng ayam dalam minyak terendam. Setelah masak angkat dan toskan.


SOS PEDAS MERAH 



5 ulas bawang putih 

5 tangkai cili merah

5 biji cili padi merah/hijau 

1 sudu besar cuka @ perahan limau nipis

3 sudu besar gula dan sedikit garam 

2 sudu besar sos cili 

1/2 cwn air masak digunakan untuk kisar sekali dgn bahan 
Garamsecukup rasa 


Cara membuat :



1.Kisar bawang putih, cili padi dan cili merah. 



2.Panaskan dalam pot , kemudian masukkan cuka dan sos cili.Gaul sebati. 

Masukkan gula dan garam secukupnya. Apabila telah mendidih matikan api. Siap untuk digunakan


SOS KICAP 



1 cawan kicap lemak masin 

1 ulas bawang putih 

1/2 cawan air rebusan ayam

gula dan garam secukupnya 


Cara Membuat : 



1.Dalam pot, satukan ke semua bahan , kacau mesra sehingga mendidih. Siap



SUP AYAM 


Gunakan lebihan air rebusan ayam tadi , perasakan dengan garam
masukkan daun sup dan daun bawang serta 1 bungkus sup bunjut.
Tambah air jika perlu.Masak sehingga mendidih.Hias bersama bawang goreng





ebook Nasi Ayam Hainan (hottest!)
  Dapatkan ebook terkini chef obie sila klik






Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign