Resepi
Kuih Lapis Hijau Pastel Pandan
Guna
Loyang 11 x 11 inci
(A)
525
gm Gula castor
1100ml
Air
5
helai daun pandan
(B)
500gm
Tepung Beras Cap teratai
50gm
Tepung Ubi
1
½ sudu kecil Garam halus
500ml
Santan Pekat
1100
ml Air
(C)
Pewarna
Hijau epal / hijau pastel
Cara
buat
1-Masak
Bahan ( A ) sehingga mendidih.
2.Satukan
semua bahan ( B ) dan campurkan dengan bahan ( A )
3.Bahagikan
kepada 2 bahagian , pastikan putih 800 ml, selebihnya dicampurkan ©
pewarna hijau
4.putih
bagikan 2 bahagian , 1 bahagian dicampur ( C ) Cendol.
5.Mulakan
melapis mengikut kreativiti ,Dikukus setiap satu lapis lebih kurang 5
minit.lakukan sehingga selesai
Tips-
Lap atas kuih sekiranya terdapat wap air, gunakan tisu dapur,
kemudian sapukan minyak masak diatas permukaan kuih.
Resepi ini telah dikongsikan dalam Majalah SAJI keluaran MAc 2015
chef obie sharingkan video petikan gitar dari Rody Kristal - Lagu Nasyid Ya Thoybah
dan kepada yang melawat blog chef hari ini , anda bertuah kerana dijemput join contest sebab chef obie nak beri hadiah menarik daripada pelbagai penaja, dan istimewa untuk anda- sila klik link dibawah
chef obie sharingkan video petikan gitar dari Rody Kristal - Lagu Nasyid Ya Thoybah