CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Selasa, 3 Mac 2015

Resepi Kuih Tradisional : Resepi Kuih Lapis Hijau Pastel Pandan

Resepi Kuih Lapis Hijau Pastel Pandan


Guna Loyang 11 x 11 inci

(A)

525 gm Gula castor
1100ml Air
5 helai daun pandan

(B)

500gm Tepung Beras Cap teratai
50gm Tepung Ubi
1 ½ sudu kecil Garam halus
500ml Santan Pekat
1100 ml Air

(C)

Pewarna Hijau epal / hijau pastel

Cara buat

1-Masak Bahan ( A ) sehingga mendidih.

2.Satukan semua bahan ( B ) dan campurkan dengan bahan ( A )

3.Bahagikan kepada 2 bahagian , pastikan putih 800 ml, selebihnya dicampurkan © pewarna hijau

4.putih bagikan 2 bahagian , 1 bahagian dicampur ( C ) Cendol.

5.Mulakan melapis mengikut kreativiti ,Dikukus setiap satu lapis lebih kurang 5 minit.lakukan sehingga selesai


Tips- Lap atas kuih sekiranya terdapat wap air, gunakan tisu dapur, kemudian sapukan minyak masak diatas permukaan kuih.

Resepi ini telah dikongsikan dalam Majalah SAJI keluaran MAc 2015

dan kepada yang melawat blog chef hari ini , anda bertuah kerana dijemput join contest sebab chef obie nak beri hadiah menarik daripada pelbagai penaja, dan istimewa untuk anda- sila klik link dibawah


chef obie sharingkan video petikan gitar dari Rody Kristal - Lagu Nasyid Ya Thoybah




Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign