Obielicious

KELAS MEMBUAT ROTI @ KELAS meROTI CHEF OBIE - TERBUKA KEPADA YG BERMINAT ( berkumpulan mahupun perseorangan ) Boleh buat DI tempat Anda - LUAR DARI kl -SEMENANJUNG / SABAH /SARAWAK mahupun di tempat chef- di Kuala Lumpur & Ampang- Whatsapp 0172260719

Tempahan Katering Untuk Pelbagai Majlis / Pejabat & sebagainya - SKY CHEF & KHUZRASA Katering Kuala Lumpur Hubungi Segera chef obie 017 2260719 , Puan Khurzaidah 019 6460409 Call @ whatsapp

Kelas Masakan & Baking Personal Popular Chef Obie-Menjadi pilihan Peminat Dunia Masakan Sama ada Amateur mahupun Professional Malaysia & Antarabangsa .

24 EBOOK MASAKAN , KEK , ROTI DAN MUFFIN CHEF OBIE UNTUK MALAYSIA , SINGAPURA , NEGARA BRUNEI DARUSSALAM & INDONESIA SILA WHATSAPP SEGERA 0172260719 FREE 3 EBOOK MASAKAN & ASAS BUAT KEK

bE mY Heartbeat..!

Rabu, 28 Disember 2016

Resepi Mee Celup Popular





Share & LIKES

smallplate cooking group ( SCG )

RESEPI MEE CELUP POPULAR

Bahan Utama

5 ulas Bawang putih dimayang
4 ulas Bawang merah dimayang
1 inci Halia diketuk
1 biji bunga lawang
3 biji cengkih
1 btg kecil Kulit kayu manis
1 biji buah pelaga
1 / 2 batang lobak putih 
1 btg serai diketuk
1 ketul @400gm Tulang lembu berdaging
1 keping saiz piring - perut lembu susu 
Bebola ikan/daging/ ayam( optional jika suka boleh guna)
Sedikit rangka ayam dipotong kecil
1 btg daun ketumbar bersama akar cuci bersih
1 btg Seleri potong 2 
1/2 cawan kicap masin
1/2 cawan gula kabung/melaka
1 cawan air rebusan ikan( kembong/selayang @ lain2 )
Air secukupnya
Gula dan garam
Bahan condiments: mee hoon,mee kuning,kue teow,chili flakes,limau nipis,cili potong,sambal kicap @cili kicap

Cara Penyediaan :

1.Panaskan minyak utk menumis,tumis bwg putih,bwg merah,kayu manis,halia,cengkih,bh pelaga,b lawang, serai,hingga layu dan garing,masukkan tulang daging,rangka ayam,perut lembu dan air rebusan ikan.Reneh hingga kering.

2.Masukkan air secukupnya,seleri,bebola ikan/daging/ayam,kicap masin,gula kabung,gula dan garam sebagai perasa.Apabila mendidih matikan api,dan tapiskan.Asingkan dan bhn akan digunakan.

3.Dalam mangkuk,masukkan 3 jenis mee yg telah dicelur,masukkan sup yg telah ditapis.Susun bhn yg ditapis tadi dan siap dinikmati bersama condiment yg lain.

Selamat mencuba 😍😍😍😍


Follow my ig : chef_obie_official
FB: chefobie untold



Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign