Share & LIKES
smallplate cooking group ( SCG )
RESEPI MEE CELUP POPULAR
Bahan Utama
5 ulas Bawang putih dimayang
4 ulas Bawang merah dimayang
1 inci Halia diketuk
1 biji bunga lawang
3 biji cengkih
1 btg kecil Kulit kayu manis
1 biji buah pelaga
1 / 2 batang lobak putih
1 btg serai diketuk
1 ketul @400gm Tulang lembu berdaging
1 keping saiz piring - perut lembu susu
Bebola ikan/daging/ ayam( optional jika suka boleh guna)
Sedikit rangka ayam dipotong kecil
1 btg daun ketumbar bersama akar cuci bersih
1 btg Seleri potong 2
1/2 cawan kicap masin
1/2 cawan gula kabung/melaka
1 cawan air rebusan ikan( kembong/selayang @ lain2 )
Air secukupnya
Gula dan garam
Bahan condiments: mee hoon,mee kuning,kue teow,chili flakes,limau nipis,cili potong,sambal kicap @cili kicap
Cara Penyediaan :
1.Panaskan minyak utk menumis,tumis bwg putih,bwg merah,kayu manis,halia,cengkih,bh pelaga,b lawang, serai,hingga layu dan garing,masukkan tulang daging,rangka ayam,perut lembu dan air rebusan ikan.Reneh hingga kering.
2.Masukkan air secukupnya,seleri,bebola ikan/daging/ayam,kicap masin,gula kabung,gula dan garam sebagai perasa.Apabila mendidih matikan api,dan tapiskan.Asingkan dan bhn akan digunakan.
3.Dalam mangkuk,masukkan 3 jenis mee yg telah dicelur,masukkan sup yg telah ditapis.Susun bhn yg ditapis tadi dan siap dinikmati bersama condiment yg lain.
Selamat mencuba 😍😍😍😍
Follow my ig : chef_obie_official
FB: chefobie untold